Debatt om brottsligheten: ”Politiker och media har ett ansvar”

Publicerad

I söndagens Agenda möttes journalisterna Gellert Tamas och Anna Dahlberg för att diskutera brottsligheten och bilden av brottsligheten i Sverige. De är oeniga om huruvida anmälningsgraden är en bra indikator på brottsutvecklingen.

– Vi ser ett nedåtgående antal anmälda brott per 100 000 invånare, och det hör man inte i debatten. Där menar jag att politiker, men framför allt media, har ett ansvar att peka på att det inte är så självklart att all brottslighet ökar, säger Gellert Tamas.

– Anmälningsbenägenheten är inget bra mått, det är alla kriminologer ense om. I utsatta områden med hög brottslighet anmäls inte ens hälften av brotten. Ett mycket bättre mått är den nationella trygghetsundersökningen, och den visar en helt annan bild, säger Anna Dahlberg.

Se ett utdrag ur debatten i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet