Debatt om statliga jobb allt hetare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2004 har drygt 4.000 statliga jobb tillkommit i Stockholms län. Samtidigt har antalet minskat, sammanlagt, med lika många i Södermanland, Värmland, Dalarna, Västernorrland och Jämtland och debatten om statens ansvar för jobb i hela landet blir allt hetare.

Storstäderna och de större städerna ute i landet drar till sig invånare som letar sig till sådant som jobb, stadsliv, bättre service och utbildning. Mindre städer, orter och landsbygd för en ojämn strid mot flyttlassen.

Stora ökar mest

Enligt Statistiska Centralbyråns arbetsmarknadsstatistik blev jobben i statlig förvaltning, affärsverk och statligt ägda företag drygt 9.200 fler mellan 2004 och 2013 i hela landet. I regionerna där de största städerna finns (Stockholms län, Västra Götaland, Skåne och Uppsala) blev de statliga jobben 10.000 fler. I fem län minskade antalet statliga jobb.

Statliga jobb försvinner

Kraven på regeringen att göra något för att det ska finnas jobb, affärer och grundläggande samhällsservice på någorlunda lika villkor i hela landet ökar. Men när riksdagen håller en aktuell debatt om tillgång till statlig service i hela landet, begärd av Centerpartiet, är det mest konkreta civilminister Ardalan Shekarabi (S) har med sig ett löfte om en utredning. Det är Statskontoret som ska ta reda på om myndigheter som Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ska behöva prata med varandra och kanske samordna sig när de öppnar eller stänger kontor.

– Nu utgår man ofta ifrån att verksamheten blir mest effektiv om den finns i de stora städerna, men det finns inget som säger det, säger Shekarabi som inte kan svara på när utredningen ska vara klar.

Leta balans

Shekarabi säger att det måste vara balans mellan att vara så effektiv som möjligt och att vara tillgängliga för medborgarna. Han är inte säker på att den balansen finns nu.

Skatteverket har upprört många kommunpolitiker över landet genom att vilja lägga ner nio kontor på mindre orter och flytta verksamheten till större. Och Arbetsförmedlingen ska se över omkring 100 av sina 320 kontor de närmaste tre åren. Generaldirektör Mikael Sjöberg säger att han har förståelse för att kommunpolitiker och invånare kan känna oro och bitterhet, men allt kommer att ske i diskussion med berörda, försäkrar han.

– Nu binder vi pengar i lokaler, det här är en möjlighet för oss att byta lokalkostnader mot personalkostnader, säger Sjöberg och betonar att också kontor i storstäderna ingår i översynen.

Han säger att det kommer att bli utrymme för 100-150 fler anställda och mer verksamhet ute i företagen istället för inne på kontor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statliga jobb försvinner

Mer i ämnet