Foto: SVT

Debatten – en duell i regeringsduglighet

Uppdaterad
Publicerad

I dag möts partiledarna i debatt i riksdagen. En drabbning som kommer att cirkla kring vilka som framstår som mest trovärdigt regeringsalternativ, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Frågan är om Fredrik Reinfeldt kommer att vara sin vana trogen. I varje partiledardebatt brukar han plåga Socialdemokraterna med regeringsfrågan och framhålla sin egen Allians som det enda regeringsalternativet. Det kan slå tillbaka på honom själv nu när mätning efter mätning visar att hans regeringskoalition innehåller två svaga länkar.

Alliansen har under mandatperioden sett regeringsfrågan som sitt trumfkort. Men i förra i veckan bekräftade Statistiska Centralbyrån vad en rad tidigare mätningar visat; att både Centern och Kristdemokraterna lever farligt nära spärren som kan hindra dem från att ta sig in i riksdagen. Mot den bakgrunden är Fredrik Reinfeldts allians inte länge lika trovärdig som ett regeringsalternativ, vilket inte kommer att gå obemärkt förbi i dagens partiledardebatt.

Inget intresse för V i rödgrön regering

Nu kan de olika konstellationerna i riksdagen stångas mot varandra om vilka som är mest eller minst övertygande som regeringsalternativ. Visserligen har Socialdemokraterna ännu inte tagit bladet från munnen när det gäller vilka de vill regera med, men det krävs ingen kremlolog för att lista ut att de vill vara tillsammans med Miljöpartiet.

Fast det lär behövas ytterligare ett parti för att bilda en eventuell Socialdemokratiskt ledd regering. De borgerliga skulle älska att det tredje partiet var Vänsterpartiet, ett parti att skrämmas med. Men vare sig Socialdemokraterna eller Miljöpartiet har visat minsta intresse att ha med Vänstern i en regering.

Det passar egentligen Vänstern ganska bra. Partiledaren Jonas Sjöstedt och hans Vänsterparti kan gå fram som det tydligaste av riksdagens partier utan att behöva tänka på andra. De omger inte politiken med några om och men utan säger rakt ut att vinst i välfärden ska förbjudas. Det kommer Sjöstedt att upprepa från riksdagens talarstol i dag.

Jobben i fokus

Förhoppningen är att budskapet ska locka väljare från Socialdemokraternas vänsterflank och kanske också Miljöpartiet. Fast efter partikongressen för ett par veckor sedan är även Miljöpartiet ett parti som vill tvinga välfärdens privata företag att återinvestera eventuell vinst i verksamheten. Kongressbeslutet fattades mot språkrörens vilja så frågan är hur högt och med vilken entusiasm de kommer att tala om det.

Jobben är förstås ett stående temat i debatten. Socialdemokraten Mikael Damberg, som företräder sitt parti så länge Stefan Löfven inte sitter i riksdagen, kommer att rikta anklagelseakten mot Fredrik Reinfeldt att arbetslösheten är högre idag än när Alliansen övertog makten 2006.

Fast det är inte säkert att väljarna kan vaska fram några genomgripande skillnader i jobbpolitiken mellan Socialdemokraterna och regeringen. En skiljelinje är att Socialdemokraterna vill avskaffa den halverade arbetsgivaravgiften för företag som anställer unga under 26 år. Fredrik Reinfeldt kommer att avkräva Damberg svar på frågan hur det blir fler jobb om det blir dyrare att anställa. Och ingen ska bli förvånad om Alliansens företrädare varnar väljarna för enorma skattechocker om de röstar fram en Socialdemokratisk regering.

SVT Forum sänder dagens debatt direkt – följ den här från klockan 9.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer