Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en del av debatten ur Agenda. Foto: Agenda

Delade meningar om hur energipriserna ska sänkas

Uppdaterad
Publicerad

MP:s språkrör Per Bolund och M:s energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin är överens om att Sverige bland annat behöver spara på el för att stävja en vinter med rekorddyra elpriser. Men hur det ska gå till råder det delade meningar om.

– Ingen människa kommer använda el för nöjes skull i vinter, säger Carl-Oskar Bohlin.

Enligt en rapport från Energibranschens forskningsföretag Energiforsk kan energibesparande åtgärder sänka de svenska elpriserna rejält.

Carl-Oskar Bohlin säger i en debatt med Per Bolund i SVT:s Agenda att det är rimligt att Sverige sparar på el givet ”den situationen vi befinner oss i. Men i grund och botten handlar det om att få mer elproduktion på plats, menar han.

– Vi har sagt att man bör ge offentlig verksamhet ett uppdrag att elspara. Vi kommer att ha sådana prissignaler i systemet att ingen människa kommer att använda el för nöjes skull i vinter, det vågar jag nog lova.

Per Bolund håller med om att Sverige behöver strypa sin elförbrukning och förespråkar energieffektiviserande åtgärder. Genom att justera sina värme- och ventilationssystem kan hushållen spara 25 procent el, menar han.

– Vi kan göra väldigt många insatser som inte gör att vi på något sätt behöver få sämre standard, säger han.

– Vi har sagt att vi tycker att staten ska gå in och täcka 80 procent av kostnaderna för hushåll och företag när man gör energieffektiviseringsinsatser, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer