Borg: Svackan håller i sig till 2016

Uppdaterad
Publicerad

Alliansregeringen föreslår ytterligare 3 miljarder kronor de kommande två åren för att motverka den ekonomiska krisen.

På DN-debatt kallar finansminister Anders Borg krisen för en nioårig kris som är den värsta sedan 30-talets depression. Krisen kommer att hålla i sig från 2008 och nio år framåt enligt finansdepartementets prognos.

Regeringen satsade 23 miljarder kronor i budgetpropositionen för år 2013 för att motverka den ekonomiska krisens effekter och ytterligare tre miljarder kommer att skjutas till i vårbudgeten som presenteras senare i dag.

Det handlar om 12.400 extra utbildnings och praktikplatser i år och nästa år, ytterligare 700 miljoner kronor går till drift och underhåll av järnväg under det här året och 40 miljoner kronor per år ska gå till regionalt tillväxtarbete i år och nästa år.

Vårbudgetens satsningar gäller de kommande två åren men det mesta gäller för i år, 2013.

Anders Borg skriver i DN debatt i dag att det finns utrymme för att föreslå ytterligare åtgärder i höstens budget som ska dämpa krisens inverkan på sysselsättning och produktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer