Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Centerpartiets ledare Muharrem Demirok är gäst i veckans 30 minuter. Foto: SVT

C-ledaren: Skjutningar beror inte på stor invandring

Publicerad

Regeringen menar att den pågående våldsvågen delvis beror på en för stor invandring. 

Men C-ledaren Muharrem Demirok håller inte med.

– Att ensidigt koppla det här till migration och säga att människor som har kommit hit är en anledning till att gängkriminaliteten har ökat, det ställer jag inte upp på, säger han i SVT:s 30 minuter.

Regeringen hävdar att Sverige under lång tid har haft en för stor migration och att detta, i kombination med en dålig integration har lett fram till ett ökat antal skjutningar och gängkriminalitet.

Men Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok ställer inte upp på den beskrivningen.

– Det skulle innebära att alla som kommer hit i grunden är ett problem, jag delar inte den uppfattningen, säger han i SVT:s 30 minuter.

Muharrem Demirok håller med om att integrationen inte har fungerat, men han riktar samtidigt kritik mot att regeringen och SD skyller alla problem på invandringen.

– Det är inte deras fel, säger han i programmet.

Sverige gjorde inget fel

Sverige tog emot ett stort antal flyktingar under 2015, men sedan dess har Tidöpartierna omvärderat sin migrationspolitik. Men Centerledaren tycker inte att Sverige gjorde något fel.

– I princip varje dag drunknande hundratals människor på Medelhavet. Vi såg småbarn sköljas upp på våra stränder. Nästan alla partier var överens då om att vi skulle ta emot människor på flykt och jag är stolt över att Sverige kunde vara en av de hamnarna där människor kunde söka sig ett nytt liv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.