Människorättsaktivisterna Esayas Isaak och Meron Estefanos. Foto: TT

Demokratiaktivister glada över utvisningen

Uppdaterad
Publicerad

En stor positiv nyhet. Så säger svenskeritreaner om uppgifterna att Sverige tvingar förstesekreteraren vid Eritreas ambassad att lämna landet.

– Äntligen vågar Sverige göra något för att markera mot Eritrea. För oss som är demokratiaktivister är det här en stor nyhet. Vi har i många år sagt att Sverige borde stänga ner ambassaden, säger journalisten Meron Estefanos.

Esayas Isaak, bror till Dawit Isaak som i snart 13 år suttit i eritreanskt fängelse, är också glad över uppgifterna att diplomaten måste lämna Sverige.

– Det här är en tydlig markering från Sveriges sida, inte bara för Dawits sak, utan för alla som känner obehag för regimen.

”Folk har känt sig trakasserade”

Utrikesdepartementet vill inte berätta varför Sverige tvingar en diplomat att lämna landet, och att det enligt uppgifter till SVT rör sig om förstesekreteraren vid Eritreas ambassad. Men Kanada har tidigare gjort samma sak på grund av den tvåprocentiga skatt som Eritrea tvingar exileritreaner att betala.

– Folk har känt sig trakasserade för att de vägrat betala skatten. De har nekats service och inte fått visum för att komma in i Eritrea, säger Esayas Isaak.  

Både Meron Estefanos och Esayas Isaak tror att Eritrera nu i sin tur kan välja att utvisa svenska diplomater, men menar att Sveriges ställningstagande är bra.

– Det har gått 13 år sedan Dawit fängslades. Den tysta diplomatin verkar inte ha funkat så nu kanske Sverige förstår och testar andra vägar, säger Meron Estefanos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer