Kurder demonstrerar på Arlanda mot IS. Foto: Kajal Akrawi

Demonstration på Arlanda

Publicerad

Under natten samlades hundratals kurder på Arlanda för att uppmärksamma situationen i Kobane.

Efter att uppgifter kommit om att extremiströrelsen Islamiska staten (IS) tagit kontroll över tre distrikt i den kurd-syriska staden Kobane samlades hundratals kurder på Arlandas terminal 5.

Anledningen till att demonstranterna valde Arlanda för sin manifestation var för att få uppmärksamhet.

– Vi såg på nyheterna att IS är inne i staden och vi tycker inte att det får tillräckligt mycket uppmärksamhet. Våra systrar och bröder är helt ensamma där utan stöd från omvärlden, säger Kajal Akrawi.

Igår kväll skrev Kajal Akrawi ett inlägg på Facebook om att de borde demonstrera på Arlanda. Bara 20 minuter senare var de första personerna på plats och sedan strömmade folk till. Hon uppskattar att det var 300-400 personer på Arlanda som mest.

– Folket som var där frågade oss varför vi demonstrerade och tog bilder på oss. Vi var överraskade att folk inte vet vad som händer i Kobane. Men det var överlag väldigt positiva reaktioner, säger Kajal Akrawi.

Vad hoppas ni ska hända nu?

– Vi hoppas först och främst att vi väcker uppmärksamhet och medvetande hos folk. Vi hoppas att svenska myndigheter vaknar till och att omvärlden skickar stöd till dem som är där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer