Hur högt SD kan nå är omöjligt att svara på, menar SVT Nyheters kommentator Mats Knutson. Foto: SVT & TT

”Den stora utmaningen är hur SD ska få mer inflytande”

Publicerad

I dag fredag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Mats Knutson, SVT Nyheters politiska kommentator, svarar på tre frågor om partiet.

Vilka blir de viktigaste politiska budskapen?

Det mesta kommer att handla om sjukvården i dag. Svensk sjukvård har stora problem i dag, med växande köer och omfattande personalbrist. Hela sjukhusavdelningar har fått stängas på grund av personalbrist.

Almedalen 2017

Sjukvården ligger följaktligen högt på väljarnas agenda över viktiga frågor och Sverigedemokraterna vill gärna profilera sig i välfärdsfrågor för att kunna locka nya grupper av väljare.

LÄS MER: SD: Ta bort ofrivilligt skiftarbete i vården

Därför har partiet valt att fokusera allt mer på sjukvård den senaste tiden. I partiets vårmotion i riksdagen återfanns till exempel stora satsningar på sjukvården och i dag presenteras nya förslag mot det som brukar kallas ofrivilligt skiftarbete inom vården.

Hur är läget för Sverigedemokraterna i dag?

Sverigedemokraterna är det parti som har växt mest i Sverige de senaste åren. Just nu ligger partiet på 20 procent i SVT/Novus väljarbarometer.

Hur högt partiet kan nå är förstås omöjligt att svara på. Samtidigt finns en växande frustration i partiet över att SD isoleras i riksdagen och därmed utestängs från inflytande.

Ambitionen från partiledningen är därför att försöka normalisera bilden av partiet för att möjliggöra samarbete med andra partier. Moderaterna har redan öppnat för samverkan i riksdagens utskott, men något konkret har hittills inte kommit ut av detta.

LÄS MER: Knutson om S: ”Mandatperioden började som en mardröm”

Vilka är Sverigedemokraternas stora utmaningar?

Den stora utmaningen är förstås hur Sverigedemokraterna ska få mer inflytande i riksdagen.

Även om Moderaterna gläntat på dörren är övriga partier starkt kritiska. Liberalerna har till exempel öppnat för ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna för att stoppa SD från inflytande över regeringspolitiken.

En annan utmaning för Sverigedemokraterna är att hålla rent i de egna leden från rasism och skandaler. Det här skadar allvarligt partiets ambitioner att nå politiskt inflytande. Uppmärksamheten kring riksdagsledamoten Kent Ekeroth är till exempel ett allvarligt bakslag för denna ambition.

LÄS MER: Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel

En annan utmaning är väljarnas bild av partiet på den traditionella höger/vänster-skalan. Företrädare för Sverigedemokraterna brukar säga att partiet är ett mittenparti, men väljarna uppfattar att partiet ligger till höger. Det kan vara ett problem när partiet nu vill erövra nya väljargrupper för att kunna växa i opinionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet