Turister i Gamla stan i Stockholm. Foto: TT

Den utländska turismen ökar kraftigt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Turismen fortsätter att öka i Sverige, och störst är ökningen av utländska besökare. Viktigt för den svenska ekonomin, men på vissa håll är trängseln av turistbussar så stor att till och med guiderna börjat klaga.

På en av Stockholms sightseeingbåtar sitter paret Connie och Don MacGregor från Indiana i USA. De tittar storögt ut genom fönstret och lyssnar koncentrerat på vad den inspelade guiden i hörlurarna berättar.

Deras kryssningsfartyg lade till för bara en timme sedan och nu har de nästan två hela dagar i Stockholm.

– Vi gör först den här båtturen och promenerar sen i centrum. I morgon ska vi gå en guidad tur i Gamla stan, säger Connie MacGregor.

Upp med 5,2 procent

Turismen ökar stadigt. Det senaste året med 5,2 procent, och det är framför allt de utländska besökarna som drar upp siffrorna.

Medan de svenska inhemska turisternas konsumtion bara ökade med 1,4 procent det senaste året så stiger kurvan betydligt kraftigare för de utländska besökarna. Deras konsumtion det senaste året ökade med hela 12,5 procent.

Peter Terpstra som är turismanalytiker på Tillväxtverket ser flera olika förklaringar:

– Turismen ökar globalt. Fler flygbolag flyger till Sverige och priserna sjunker. När många rutinerade resenärer redan har besökt de stora städerna i Europa så blir det fler som upptäcker Sverige och reser hit.

Turismen skapar tillväxt

Fler besökare ger både arbetstillfällen och inkomster och det de utländska gästerna sätter sprätt på räknas som exportintäkter.

Turismen är nu en av Sveriges viktigaste exportinkomster.

Sedan år 2000 har turismens exportvärde ökat med 137,5 procent, medan den totala exporten bara vuxit med 66 procent.

– Allt tyder på att turismen kommer fortsätta att växa, säger Peter Terpstra på Tillväxtverket.

Trångt med turistbussar

Men utanför vissa sevärdheter och museer är det nu så trångt med turistbussar att till och med de som lever av turismen börjar undrar om det finns plats för fler.

– De ska kliva av bussarna och det är bussar som backar. Stockholm är anpassat för en trafik av turism som inte ser ut som den gör i dag och jag är glad varje dag som går utan att en olycka sker, säger Eva Azcárate som är auktoriserad turistguide.

Fakta om svensk turism:

  • Under 2014 spenderade utländska och svenska fritids- och affärsresenärer totalt 268,5 miljarder kronor i Sverige, plus 5,2 procent från 2013
  • Turismens totala omsättning har ökat med nästan 80 procent eller 118,5 miljarder kronor sedan 2000
  • Under 2014 var momsintäkterna av utländska besökares konsumtion i Sverige 12,4 miljarder kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.