Foto: TT

”Det är en skam för vårt land”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat att Stockholms Läns Landsting bestämt sig för att sluta behandla våldtagna kvinnor på en specialistklinik för svårt traumatiserade.

Samtidigt visar en ny kartläggning att bara ett fåtal landsting kan erbjuda specialistvård efter en våldtäkt.

– Jag tycker det är en skam för vårt land, säger Gita Rajan, läkare och initiativtagare till World of no sexual abuse (Wonsa).

Organisationen Wonsa:s undersökning visar att det bara finns tre kliniker i landet som får full finansiering av landstinget för att erbjuda specialistvård vid till exempel posttraumatisk stress efter sexuella övergrepp.

LÄS MER: Kvinnor blir av med traumavård

Avtalet feltolkades

Tillsammans kan de ta emot årligen omkring 250 patienter. Detta samtidigt som statistik från Brottsförebyggande rådet visar att över 6.000 personer anmälde att de hade blivit våldtagna förra året.

– Trots att vi vet hur det ser ut har vi valt att organisera vården så att den inte kan bli tillgänglig för de offren, det är ofattbart, säger Gita Rajan.  

I Stockholm har landstinget under tio år betalat för att deras patienter ska få specialiserad vård på kliniken Kris- och Traumacentrum. Men nyligen upptäckte de att deras avtal inte omfattar bland annat våldtagna kvinnor och därför avslutades samarbetet.

LÄS MER: Kamilla kämpar för att få vård efter våldtäkten

– Kvinnorna borde aldrig ha varit där egentligen om man ska följa avtalet, de kommer att få lika god vård inom den övriga specialistpsykiatrin, sade Maria Hägerstrand, enhetschef på Psykiatrin inom landstinget tidigare till SVT.

Inte tillräckligt med kompetens

Men enligt organisationen Wonsa finns inte tillräcklig kompetens inom landstinget för att möta dessa patienter.

– Jag har suttit på vårdcentral och mött de här patienterna, jag har aldrig fått någon information om vart jag ska skicka dessa patienter, jag har letat men inte hittat någonstans att skicka dem, säger Gita Rajan.

SVT har sökt organisationen Sveriges Kommuner och Landsting som har valt att inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.