Thomas Tillberg trodde han skulle dö skuldsatt. Foto: SVT

Thomas: ”Det är en skamkänsla att man hamnat här”

Uppdaterad
Publicerad

I mer än tjugo år har han levt på existensminimum. Hans lön har gått till att betala en skuld som trots det bara blivit större. Thomas Tillberg är en landets mer än 100.000 evighetsgäldenärer.

Han har lärt sig exakt hur kravbreven känns. Han kan inte se men hans fingrar vet exakt vilken papperstyp Kronofogden har i sina kuvert. Och varje gång sätter oron igång. Han har fått många sådana brev. I över tjugo år nu har han funnits i Kronofogdens register.

– För varje så'nt brev eller telefonsamtal kommer allting upp igen, säger han. Man blir påmind om att man inte är fri.

Evighetsgäldenärer

Chanslös att betala skulden

En gång i tiden arbetade han i skogen, hade sitt eget företag med flera skogsmaskiner. Men när Thomas började se dåligt kunde han inte köra längre. Det blev konkurs. Och eftersom han hade enskild firma blev skogsbolagets två miljoner back Thomas personliga skuld.

Nu är han blind men arbetar och får lön varje månad, som ombudsman på Synskadades Riksförbund. Men även om Thomas Tillberg arbetar i 250 år till kommer han inte kunna betala det han är skyldig. I stället växer skulden för varje dag. De två miljoner kronorna har under åren växt till sjutton miljoner kronor.

– Man känner sig misslyckad, säger han. Det är en skamkänsla att man har hamnat där. Att man är på nåt sätt blåögd och... korkad när man hamnar i den här situationen.

Han tror själv att det är skälet till att så litet hörs om evighetsgäldenärerna, trots att de är så många.

Trodde han skulle dö skuldsatt

Thomas var övertygad om att han skulle ta skulderna med sig in i döden och skräckslagen över att beloppen skulle kunna föras över på hans barn. Men av en slump träffade han en jurist som tog sig an hans fall och hjälpte honom att få skuldsanering. Eftersom Thomas numera också lider av en svår ledsjukdom har processen gått fortare än vanligt. Om några månader är han skuldfri men han har svårt att lita på att det verkligen blir så. Och mycket rädd att bli besviken.

– Jag tror inte på det förrän det är säkert bekräftat, säger han. Att det här verkligen är över.

HAR DU PROBLEM MED SKULDER?

Här är en kort första hjälpen-lista:

Hjälp finns

Sök hjälp! Prata med personer i din närhet, eller kontakta budget- och skuldrådgivare som står till tjänst gratis i varje kommun. Ju tidigare du söker hjälp, desto bättre – men det är aldrig för sent.

Våga!

Våga gå igenom din ekonomi och dina skulder. Hur illa det än är så känns det ändå bättre efteråt.

Ta tillbaka kontrollen

Gör en realistisk budget. Du får en bra överblick över inkomster och utgifter, och kan se vad du kan förändra.

Välj

Det allra vikigaste att betala är boendekostnader, el och mat. Är det svårt att betala hyran någon månad? Ta direkt kontakt med hyresvärden och berätta det. Mister du bostaden blir det svårare att komma tillbaka.

Kommunicera

Ta kontakt med dina fordringsägare och berätta att du inte kan betala. Både du och dina fordringsägare tjänar på att skulden inte växer och hamnar hos Kronofogden.

Inga fler skulder

Ta inga ”snabblån” även om det är frestande. Det löser ingenting utan ökar bara på din skuldbörda och ger ökande kostnader.

Källa: Yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Evighetsgäldenärer

Mer i ämnet