Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är fruktansvärt pinsamt” Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

”Det är fruktansvärt pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad
Sandra ser ut som vilken kvinna i 25-årsåldern som helst. Hon har en lång hårfläta och under den gråa mössan blinkar hon med sina stora ögon. Men till skillnad från dom flesta i hennes ålder har hon inget hem. Inget alls. Och det hon kallar sitt jobb är att tigga pengar på tunnelbanan i Stockholm.

– Jag är blyg och det är fruktansvärt pinsamt att be om pengar. Det tär på självkänslan. För att våga dricker jag lite innan.

Varför just Sandra har blivit hemlös och drogberoende finns det många orsaker till. En trasig uppväxt med en missbrukande pappa, droger och olyckliga relationer. Men en gång hade hon ett annat liv. Då jobbade hon i en matbutik.

– Det var ett jätteroligt jobb. Jag trivdes, säger hon.

Men jobbet tog slut. Och relationen med sambon blev allt våldsammare. Efter att Sandra hamnat på sjukhus flera gånger flyttade hon ut. Sen dess har hon inte haft något hem.

– Först bodde jag hos olika kompisar men till sist gick inte det längre utan jag hamnade på gatan som hemlös. Varje dag går ut på att få ihop pengar så att jag och min kompis Daniel kan få mat och i bästa fall pengar till en plats på ett härbärge.

Vill bli veterinär

Sandra har varit drogberoende sedan tonåren. Hon vill sluta men lyckas inte men hon drömmer om ett nytt liv.

– Jag vill bort från Stockholm! Hur ska jag få ett jobb här? Jag exponerar mig ju på tunnelbanan varje dag. Söker jag jobb kommer dom bara tänka; Där kommer den där tiggaren, uteliggaren.

Sandra vill börja plugga och drömmer om att bli veterinär, en dröm som känns ganska avlägsen när hon drar ner mössan över pannan och ger sig ut i tunnelbanan igen för att försöka tigga ihop mer pengar.

Sandra heter egentligen något annat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet