Under neuropsykiatrisk diagnos ryms bland annat ADHD, Aspberger och Autism. Foto: TT

Svar på frågor om neuropsykiatrisk diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Direkt efter Fråga doktorns direktsändning om neuropsykatriska diagnoser svarade experterna Ylva Ginsberg och Linda Gjertsson på frågor.

Annika: Min vuxne son fick diagnosen MBD med autistiska drag när han var 7 år. Nu är han 39 år och hans handikapp stämmer på Asberger/Damp. Han jobbar med musik sjunger och spelar keyboard och har väldigt lätt att spela låtar efter att ha hört det en gång. Hans handledare vill inte ta hänsyn till gruppmedlemmarnas handikapp så dom kräver mycket av honom och förstår inte att han behöver struktur mm. Han får depressioner då och då vad kan vi göra åt det

Ylvas Ginsberg : Hej Annika,

Fråga doktorns chattar

Det var länge sedan din son utreddes första gången varför det kan finnas anledning att göra en förnyad bedömning (ifall han vill det förstås). Då kan man ta ställning till hans nuvarande fungerande och därefter informera handledaren och föreslå lämpliga strategier. Med en bättre balans mellan krav och resurser kan din sons depressioner förhoppningsvis minska. Finns förstås även behandling mot depression om det skulle behövas. Lycka till!

Mormor: Hej ! Är det viktigt att man får en diagnos ? Jag misstänker att mitt barnbarn har en Asperger men han har inte någon diagnos. Han är 21 år. Hälsningar mormor

Linda Gjertsson:

Hej. Jag skulle vilja säga så här: om det är viktigt för ditt barnbarn så är det viktigt. Alla utredningar med diagnos måste grundas i att personen vill det själv,, vill ha svar på sina frågor. Sedan kan jag säga att min gedigna erfarenhet är att med diagnos blir problemen mer tydliga för alla inblandnade, man hittar lättare bra vägar till rätt stöd och hjälp osv.

Elisabeth: Fick som barn diagnosen Tourette syndrom. Men tror mig också ha autistiska drag. Kan dessa syndrom hänga samman?

Linda Gjertsson: Hej. Det är inte så vanligt med just kombinationen touretts och autsim, men det är fö vanligt med olika neuropykiatriska tilstånd hos en individ, och för också oika psykiatriska diagnoser tillsammans med den neuropsykaitriska diagnosen. Det är vanligt med ADD/ADHD tillsmmans m tourettes – en ibland kan ADD/ADHD påminna om autistiska drag.

cicci : Min 18åring äter concerta 54mg han har add är en aktiv grabb som spelar hockey o jobbar som snickare .Problemet är att han kan inte äta när han tagit sin medicin .Hur ska vi lösa detta ? Mvh orolig mamma

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Det är vanligt med aptitnedsättning när man börjar medicinera med Concerta och liknande läkemedel. Ofta brukar det gå över efter en tid. Om det inte gör det kan man överväga att byta preparat då det kan skilja sig åt mellan de olika medicinerna. Ibland kan man behöva gå över till kortverkande medicin så att din son hinner återfå aptiten innan nästa dos. Ta upp frågan vid nästa återbesök på mottagningen!

undrande student: Hej, jag undrar om en person med ADHD kan lyckas med universitetsstudier, om ämnet intresserar. Verkar som det är ”en vanlig åsikt” att en person med ADHD inte kan studera på högre nivå. Men stämmer det?

Linda Gjertsson:

Hej. Det stämmer inte – det finns välbegåvade personer som studerar på universitet. Som du säger är det ofta nödvändigt att intresset stimulerar, och ofta att man behöver anpssningr i studiemiljön. Det är sådant Studenthälsan od hjälper till med. Ibland är det så att livet har fungerar knackligt, hyffsat, men det är först i universitetsmiljön som man stöter på stora problem. Ibland är allt annat kaos, men man ägnar sig åt sitt favoritämne som man studerar.

Pappa: Hej ! Min son genomgick en utredning för 15 år sen. Då sa man att han hade symptom liknande Asperger – dock inte helt diagnosiserat. Utan vi skulle tänka och behandla honom som det. Nu har det uppdagats att han har likheter liknande ADHD i en KBT. Hur kan detta svänga om så olikt genom livet?

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Det finns en stor överlappning mellan Aspergers syndrom och ADHD och det är inte ovanligt att man har båda diagnoserna alternativt drag av båda tillstånden även om man inte uppfyller

båda diagnoserna.

Nina: Glöm inte mindfulness! Funkar på vuxna med add, borderline mm

Elvira: Jag har träffat en man som jag tror har adhd. Ibland försvinner han och hör inte av sig på ett tag och sen återupptar han kontakten. Han har även svårt att hålla tider, är impulsiv. Är det symptom för adhd? Då skulle det vara lättare för mig att förstå honom.

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Svårigheter med tidsuppfattning (och att passa tider) är väldigt vanligt vid ADHD. Många har svårt att planera och organisera och är tidsoptimister. Impulsivitet är också ett kärnsymtom precis som svårigheter att reglera uppmärksamhet och grad av aktivitet.

Emma: Kan man bli ”fri” från en diagnos? Om man tror att den ställts felaktigt för flera år sedan?

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Man kan be om en så kallad second opinion för att få en förnyad bedömning och att man avskriver eventuell felaktig diagnos.

Ulf: Hur ser framtiden ut för en kille på 12 år som fått diagnosen Add och Autism?

Linda Gjertsson:

Hej Ulf. Ingen av oss kan sia om en annan människas framtid. Om man tittar på gruppnivå, dvs hela gruppen med neuropsykiatriska diagnoser, så vet man att det är viktigt att för det första ha fått utredning och diagnos ställd tidigt i livet. andr saker som är avgörande är begåvningsnivå, och om/hur man klarar av skolan.

Lisa: Jag är en 17årig tjej och jag har diagnoserna ADD dyslexi och apserger, jag börjar fundera över min ADD för när jag inte tar min tablett på morgonen så blir jag väldigt pratig och väldigt ”hetsig” i mitt prat och jag rör mig väldigt mycket måste alltid ha mina ben eller händer i rörelse, kan jag ha ”utvecklat” adhd?

Linda Gjertsson:

Hej Lisa. Vissa personer med ADD har absolut nnge överaktivitet alls. Men gnska många har viss överativitet – men inte över gränsvärdet för att man kall kunna ställa diagnosen. din medicin hjälper dig inte bara att hålla dig mer koncentrerad, utan också att hålla tillbaka impulser. Den medicinskabehandlinigen är likdan vid ADHD som ADD.

Moderator: Hej, vi får in väldigt många frågor. Vi uppsattar frågor med lite kortare fomuleringar för att vi ska hinna svara på så många som möjligt. Tack för ert engagemang!

Sofia : Vad rekommenderar ni som bra första insats i skolan för adhd elever

Linda Gjertsson:

Hej Sofia. Jag tycker att man skall tänka mkt på överblick, ordning, organisation och struktur. Att barnen vet vad som komma skall, att det finns ett slags schema som man ser, att instruktioner är tydliga, att det finns givna tillfällen för avbrott/resa sig. Att man stimulerar och uppmuntrar istället för att påtala det barnet gör fel. Men mest av allt är det viktigt att man vet att barnet har särskilda bekymmer, att det har ett funktionshinder.

Johan Nordqvist: Vilka objektiva diagnostiseringsmetoder, så som magnetencefalografi och DNA-sekvensering, kan användas i neuropsykiatriska utredningar för att komplettera och ersätta de frågeformulär och djupintervjuer som idag dominerar ADHD- och autismspektrumsutredningar?

Ylvas Ginsberg :

Hej,

På gruppnivå kan man se skillnader mellan dem som har adhd och ”friska kontroller”. Det är dock medelvärden på gruppnivå och dessa metoder är inte i dagsläget användbara för att ställa  diagnos hos enskilda individer; de har inte den säkerheten. Men kanske i framtiden? Det pågår mycket forskning!

Maria: Finns det ett samband mellan adhd/add och spelmissbruk. Är det lättare för personer med diagnosen att hamna i spelmissbruk.

Linda Gjertsson:

Hej Maria. Ja – ja tror det – det är i alla fall mer risk att hamna i substansmuissbruk, och spelmissbruk har nu fått status av att vara en missbruksdiagnos i linje med substansmssbruk

Maria Windstam: Är ADHD och Autism ärftligt? Min son har både ADHD och Autism. Han gick i vanlig skola ettan till nian, han hade mycket stöd under den tiden. Gymnasiet gick han i en speciell klass i Örnsköldsvik, vilket han klarade bra. Ibland så undrar jag om inte jag har lättare autism, har aldrig vågat ta steget och testa mig, är 40 nu. Är det någon ide' att testa sig när man är vuxen? Hoppas ni har tid att svara på mina frågor.

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Forskningen visar att det finns starka ärftliga inslag vad gäller både ADHD och autism. Man kan också ha båda tillstånden samtidigt. Det är absolut idé att genomgå utredning om du är 40 år. Lycka till!

Unni: Hej, jag är 22 år. Hur bevisat är det att adhd verkligen finns? Är det synligt i hjärnan? Många säger att det bara är en populär diagnos. Många i min omgivning är skeptiska när jag berättat om min diagnos och jag blir ledsen men vet inte vad jag ska svara för jag kan inte så mycket om den.

Linda Gjertsson:

Hej. Man kan väl säga att ADHD är en populär diagnos eftersom det har blivit allt mer vanligt med att människor blir utredda och får diagnosen. Många studier visar nu att det är en giltlg diagnos. Psykiatriska diagnoser behöver inte synas i hjärnan – så är det med väldigt många tillstånd. Vi ställer diagnoser på basis av beteende (-störningar), inte hjärnscanning och blodprover

Tove: Hej! Om mamman, som bär på ett barn, har ADHD. Är risken stor att även barnet får diagnosen också?

Linda Gjertsson: Hej. Ja det finns en tydligt ärftlighetsgång, men den är inte hundra procent.

Maja: Skolan och lärare idag har skrämmande lite kunskap om barn med npf Så mycket kamp för föräldrar och så många utbrända barn och flräldrar.det är katastrof!!! Utbilda personal! Hjälp barn och familjer med att stötta upp. Vi slår våra pannor blodiga för våra barn och all okunskap! Se gruppen' barn i behov' . Tusentals barn är hemmasittare, tusentals föräldrar sjukskrivna av stress.

Ylvas Ginsberg :

Hej Maja,

Jag kan inte annat än hålla med dig. Skolan är oerhört viktig och lärarna måste få bättre utbildning om dessa tillstånd samt möjligheter att hjälpa barnen!

Autisten: Har fått diagnosen austismspektrastörning med drag av ADHD. Vad utmärker en person med denna diagnos?

Linda Gjertsson:

Hej autisten. Det som är tyspiskt är att man har svårigheter med ömsesidigheten i det sociala och kommunikatuiva samspelet. Man förmedlar sig inte med kroppspråk och ögonkontakt (i många fall) och har även svårt att tolka andra människor intenior utifårn sammanhanget noch deras kroppsspråk. Vidare har autisten en snal beteenderepertoar, man kanske vill äta samma slags mat, göra sker enl vissa rutialer/på samma sätt, har ett utpräglat specialintresse. Man har en special slags psykologi där man haer svårt att förstå helheter, går istället på detaljer mm. Det som är typsikt för ADHD är dels uppmärksamhets- och organisationsbekymmer, dels överaktivitet. Det är mkt vanlgt att man inte bara har en neuropsykiatrisk diagnos.

Maria: Om man medicinerar med Concerta. Hur länge får man det? Har hört att det är en korttidsbehandling. Stämmer det?

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Man behandlar så länge det behövs, finns ingen egentlig bortre tidsgräns. Vill dock betona att medicinering aldrig ska vara den enda behandlingen. Medicinering ges för att möjliggöra för patienten att tillgodogöra sig andra nödvändiga insatser, t ex livsstilsförändringar (regelbunden sömn, kost och motion) samt att lära sig strategier i vardagen.

Monica: Jag tror att min man har adhd och att det är anledningen till att hela hans arbetsliv varit stökigt. Han är 54 år nu och jag undrar vilken hjälp han skulle kunna få om han fick en diagnos ställd?

Linda Gjertsson:

Hej Monica. Hjälpen skräddarys utifrån vad utredningen visar. Om din man och du får resonera med psykolog och läkare efte rutredning, så blir det kanske helt sjlvklart vad man skall göra. Många är hjälpta avyttrstöd i form av scheman, listor osv. Det gäller attlära känna sig själv, förstå vilka sammanhang som är svåra fr en, och undvika eller anpassa sig till dem. Många vill prova mediciner och har god nytta av det.

Patrik: Är det vanligt att en dyslektiker även har ADD eller ADHD?

Linda Gjertsson:

Hej Patrik. Jag har inga sifror med mig i studion, men jag kan säga att det är vanligt. Inte så sällan utrder jag personer som fått sin dyslexidiagnos ställd i skolan, men man har inte sett att personen också har allvarliga koncnetraitonsproblem. Ibland beror det på att personen kunnat kompensera sina svårigheter på något sätt, tex genom att man har en god begåvning, bra ochg stöttande löärare och föräldrar osv.

Anna Roos: Vill bara tacka för kvällens program! Anna Roos, lärare.

Gun Gärdsell: Hjälp mig jag har skrivit flera gånger om Asperger och arbete. Jag har en fråga om det som jag säkert delar med många. Det gäller det faktum att arbetslösheten är så stor i denna grupp varför?

Linda Gjertsson:

Hej gun. JAg kan bara fundera med dig om det. Jag tror att många krav i dagens arbetslivinte passar personeer med AS så bra: man skall vara stresstålig, ha en utpräglad social kompetens, vara flexibe osv, dvs inte bara vara bra på sitt yrkes- eller ämnesområde.

Anna: Hej, vad är skillnaden mellan bipolaritet och ADHD/ADD? Har fått diagn bipolär men tror att det kan vara ADHD ist. Spelar det ngn roll, eller är det ungefär samma medicinering? Med vänlig hälsning Anna

Ylvas Ginsberg :

Hej,

 Vid bipolaritet har man avgränsade perioder (veckor) med depression eller uppvarvning (hypomani/mani), medan man vid ADHD kan svänga en hel del i energinivå och humör men under kortare perioder (ofta flera gånger per dag). Man kan i princip ha både ADHD och bipolaritet samtidigt. Viktigt att uytreda vad som är vad då behandlingen skiljer sig åt. Om man har båda tillstånden är det viktigt att först åtgärda bipolariteten innan man behandlar ADHD:n för att få ett bra resultat.

Lisa: Jag är en tjej på 17 år och fick diagnoserna Asperger och ADD när jag var 12 eller 13 år jag har nu börjat fundera en del om min ADD diagnos för när jag inte tar tabletten på morgonen så blir jag väldig pratig och pratar väldigt ”hetsigt” och jag blir lite mer hyperaktiv jag tycker det är jobbigt att sitta still och trummar på benen, skakar med benet eller vikar på en penna m.m. så jag undrar kan man utveckla adhd?

Linda Gjertsson:

Hej Lisa. Nej, man utvecklar inte ADHD, snarare är det så att dt mest hyperaktiva avtar. Men många med ADD -diagnos har också en viss veraktivitet, bara inte tillr mkt för att man ska kunna ställa diagnosen ADHD, utan man ställer diagnosen ADD. Den medicinska behandlingen är densamma vid ADD som vid ADHD.

Mariana: Min dotter har ADD och är jämt mkt trött. Är,det normalt? Hon vägrar medicinera för ADD TACK!

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Det är väldigt vanligt med trötthet vid ADD. Dock viktigt att utesluta att det inte rör sig om något annat dessutom som kan åtgärdas ( t ex blodbrist, brist på vitaminer/mineraler, hormoner).

Monica K: Min son har Asperbergers. Han kan ligga vaken i många timmar innan han somna. Tips på vad kan göra för att han ska somna? Han är 15 år.

Ylvas Ginsberg :

Hej,

En del personer med insomningssvårigheter kan ha god hjälp av ett tyngdtäcke. Arbetsterapeuter kan hjälpa till med att pröva ut ett sådant

Orkarinte: När man själv känner att man inte längre orkar leva med sitt vuxna barn med asperger. Var finns hjälpen? Får man inte den egna friheten kan man brytas ner som människa och inte orka vara stöttande längre.

Linda Gjertsson:

Hej. Väldigt många med Aspergers söker LSS insatser. Det är en rättighetslag. LSS handläggaren bedömer vilken sk personkrets man tillhör. Har man stora problem kan man få tillgång till många saker som särskilda tyoer av boende, sysselsättning osv. Jag vill ge rådet att få stöd i hur man skriver en LSs ansökan. Kuraterer är ofta br apå sådnt. Sök dig till vårdcenbtralen! Sedan så skall kommunens socialtjänst stötta oss salla, via Socialtjänstlagen. Så du kan alltid vända dig till kommunen.

Kajsa: Min vuxne son har fått diagnosen ADHD, men han vill inte prova medicin. Han tror de kan vara beroendeframkallande. Stämmer det?

Linda Gjertsson:

Nej, inte beroendeframkallande. Psykiatrikerna är dock försiktiga om oersonen har ett missbruk bakom sig, kanske särskilt amfetaminmissbruk

Sassa: Jag misstänker att en släkting blivit feldiagnostiserad med ADHD efter en minimal och oerhört snabb utredning – frampressad av honom själv. Han fick direkt börja med medicin. Inga av de symptom ni nämnde i programmet stämmer in på honom. Han är snart färdig läkare och blev lycklig när han fann sin diagnos själv. Han har hela sitt liv saknat en far. Hans egen var psykopat och helt utan känslor för sonen. Jag tänker att diagnosen hjälper min släkting, men att något annat ligger bakom än ADHD. Vad råder ni mig att göra?

Linda Gjertsson:

Be om en second opinion. Detta låter inte bra – med snabbutredning menar jag. Diagnosen kommer inte hjälpa honom på sikt om det är fel

Johannes: har ett barnbarn 12 år med höggradig ADHD, föräldrarna gör uppehåll ibland med medicineringen(CONCERTA) Då återkommer symptomen kraftigt. Är det bra att testa på det viset?

Ylvas Ginsberg :

Enligt de behandlingsrekommendationer som finns ska medicineringen omprövas med jämna mellanrum för att se om behandlingen fortfarande behövs. En del barn växer ur sina symtom och man ska inte behandla i onödan. Medicinering under längre tid kan även påverka längdtillväxten några centimeter varför behandlingsuppehåll kan ge möjlighet att ”ta igen” längdtillväxten.

Linnéa : Hej! Varför har man svårt för det sociala när man har Asperger? Tänker ibland på det och tycker det är tråkigt.

Linda Gjertsson:

Hej Linnéa. Man kan svara lite olika poå din fråga.Ett sätt är att utgå från hjärnan, och säga att man har sett att kommunikaitonen mellan olika delar av hjärnan, kopplingarna, är annorlunda vid AS jfrt med ”neurotypiska”. ett annat sätt är att utgå från psykologin, personer m AS har svårare m Theiroy of mind, dvs att förstå att andra människor har egna tankar, känslor, behov. Man har svårare att förstå hur andr tänker utifrån sammanhanget. Att förstå vilket andras incitament är osv. På sätt och vis tänker personer m AS mer logiskt – och mindre känslomässigt.

Autist-kvinna: Varför riktar sig 99% av all adhd-verksamhet (t.ex. adhd-center i Stockholm) bara till unga under 25 år? Vart kan vuxna, ny-diagnosticerade, vända sig?

Ylvas Ginsberg :

Det är Habiliteringens ADHD-center som har en övre åldersgräns på 25 år. Vuxna med nydiagnostiserad ADHD i Stockholm kan vända sig till sin lokala psykiatriska mottagning för att få hjälp.

Isabell: Jag behöver ha rent och struktur! Jag skriver ”att göra-listor” och städar/rensar ständigt mitt rum och garderober. Jag mår dåligt av för mycket saker och röra. Jag får liksom inte ro i huvudet. Jag behöver struktur och kontroll. Jag bryter ihop hela tiden och kan inte förklara varför! Jag har även svårt att förstå saker när folk pratar, inte bara ord! Vad har jag? Vad ska jag ta mig till?

Linda Gjertsson:

Hej Isabell. Jättesvårt att säga vad du har – men om du har svårigheter och vill ha dem utredda och kanske ett namn (diagnos) för dem, så skall du söka, första via VDC. Ibland kan tillstånd vara blandade, åtta av tio personer med ADHD har tex en psykistriska diagnos, som depression och ångest.

50plus: Öppenvårdspsykiatrin ansåg att jag hade psykos av schizofreniform typ för 20 år sedan (står på låg dos Haldol). Numera tror jag mig ha Aspergers. Har förstående arbetsgivare. Då finns väl ingen anledning att utredas för det senare?

Linda Gjertsson:

Hej 50plus. Jag tycker att det handlar om vad du själv vill. Skulle det tillföra något i ditt liv att få en Aspergersdiagnos?

Laila : Jag undrar om det bara är genom pappan som adhd o autism kan komma ifrån? Eftersom jag själv eller i min närmsta biologiska. Familj som finns det ingen om har någon diagnos. På rgg sätt dprnar set ingen roll men det skulle vara intressant att få reda på det här om det går, tack

Ylvas Ginsberg :

Hej,

ADHD och autism kan ärvas både på mammans och pappans sida

student: Är det till vårdcentralen jag går till om jag vill bli utredd?

Linda Gjertsson:

Hej Student. Det beror lite på hur det är ordnat i just ditt landsting, men för de flesta är det den vägen man går, först via prmärvården som screenar och därefter ev skriver remiss till specialistenhet som utreder.

Anna: Kan ni ge ett råd till mig då jag tror att min mamma har ADHD men inte själv vill erkänna att han hon har några problem utan skyller allt på andra i familjen. Vi får utstå skäll, impulsiva infall varje dag, och har totalt kaos hemma. Finns det ex anhörigstöd att vända sig till?

Linda Gjertsson:

Hej. Prova för Attention, det är en flrening för personer med ADHD, kanskoe finns det ett kamratstöd för anhöriga hos dem

Helene Lundgren: Hej är det farligt att äta medicin mot adhd när man är gravid?

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Vi vet alldeles för lite om effekter av ADHD-läkemedel vid graviditet. Vid läkemedelsstudier får inga gravida delta. Av den anledningen rekommenderar vi generellt att medicinen sätts ut under graviditet.

Moderator: Nu börjar vi avrunda chatten här. Vi svarar på ett par sista frågor! Vi har fått in upp emot 1000 frågor ikväll. Det finns absolut anledning att återkomma till ämnet!

Lena / hkplena: Hej! Undrar hur gammalt ett barn måste vara innan utredning påbörjas. Har ett barnbarn på 5 år med svår koncentration o impulskontroll. Svar till orolig farmor

Linda Gjertsson: HejHej Lena. Om ditt barnbarn har så stora problem av den typ du beskriver,s å tycker jag absolut föräldrarna skall söka för att få barnet utrett. Med stora problem är det bra att få det utrett innan skolstart.

Nina Larsson : Kan man få personlig assistent med diagnosen aspbergers o lindrig utvecklingsstörning

Linda Gjertsson:

Ja, men det är ingen garanti. Det är viktigt hur man utformar sin ansökan. Ta hjälp av kurator, tex på VDC för det.

Pernilla: Är aspbergers, ADD, återkommande depressioner, fibromyalgi eller EDS ärftligt alls? Jag (mamma) har det och min dotter visar många likheter. Men hon är mer högljudd och yvig i rörelserna än jag varit.

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Det finns ärftlighet vad gäller Asperger, ADD, depressioner och EDS. Kan inte svara på om det finns ärftlighet för fibromyalgi. Däremot har jag träffat ett antal patienter som haft både ADHD och EDS respektive ADHD och fibromyalgi

Väduren: Jag har asperger och bor i ett jätte lyhört hus. Det hörs musik hela tiden och det är värst när jag skall sova. Vad kan hjälpa mig att kunna sova och ” stänga” av musiken?

Linda Gjertsson:

Kankse det mest enkla är att använda öronproppar eller använda ett ”skuggande” ljud, som musik eller ljudbok.

Moderator: Imorgon kommer en artikel upp på hemsidan med en sammanfattning av de frågor som har fått svar ikväll. Ni som inte fått svar ikväll kanske kan hitta något liknande där. Det fins en hemsida som heter http://attention-riks.se/ där fins ännu mer att läsa och råd att få.

Jenny: Hej! Jag har fått diagnoserna asperger, tvångssyndrom och bipolär. Men jag tycker att jag har ett extremt katastroftänkande och ångestpåslag. Tex orolig för att bli gammal, för att mitt badrum ska bli mögelskadat, får ångest om jag ej går ut med komposten, kan inte planera ngt med ngn etc. Varför har jag detta ångest och katastrofpåslag? Tack!

Linda Gjertsson: Hej Jenny. Det är mkt svårt att svara p+å frågan varför. KAnske kan jag säga att du i din organism har en särskild känslighet för att utveckla ångestsyndrom, det är vanligt vid neuropsykiatri och bipoläritet. Vid behandling hjälper man personen att bryta beteenden som på sikt förvärrar, men på kort sikt minskar ångesten.

Moderator: Det är många frågor om hur man ska gå till väga och vart man ska vända sig. Några generella råd är att först vända sig till primärvården och en lokal psykiatrisk mottagning. Sedan finns även riksförbundet attenion där det finns ännu mer infomation och råd. http://attention-riks.se/

X: Hej Varför har personer med Aspergers en lägre stresströskel än personer utan diagnos?

Linda Gjertsson:

Hej. Om man  tänker så här: peroner med AS har svårt att förstå sammanhanget, får grunna mkt på sådant som är automatiskt för andra i sociala sammanhang. MAn får anstränga sig väldigt mnkt att göra något utöver det invanda då beteenderepertoaren är smal. Man har annorlubda sensationenr. Sammanfattningsvis är det mkt som ”neurotypsiak” tar för sivet el gör på automatik som den m AS måste tänka ut kontrollerat, som skapar stress. Ungefär så!

Mamma A: Hej! Skriver igen för säkerhet skull. Vår dotter på 4 år har fått diagnosen A-typisk autism. Finns väldigt lite info om den på nätet. Har ni tips på litteratur eller hemsidor om denna diagnos. Autismspektrat är ju så brett

Ylvas Ginsberg :

Hej,

Autismspektrat är brett. De grundläggande svårigheterna är de samma inom autismspektrum med begränsningar i social ömsesidig kommunikation, socialt samspel och begränsning i intressen och flexibiliet. Vid atypisk autism brukar det handla om att man har dessa svårigheter men inte så pass uttalat att samtliga diagnoskriterier är uppfyllda för autism eller Aspergers syndrom.

Johanna: Har en 9årig dotter med misstänkt asperger. Hon är mycket arg och får helt vansinniga utbrott. Vad beror detta på? Är det vanligt och vad ska vi göra åt det?

Linda Gjertsson:

Hej Johanna. JAg tror utbrotten kommer när dottern inte förstår sammanhahget, när saker är ostrukturerade, när hon inte förstår vad som sägs, vad som förväntas av henne, hur länge hon skall göra något osv. När tex en specislpedagog och/ellr psykolog hjälper familjen att skapa struktor och en anpsassad kommunikaitonsstil så brukar utbroten mindska. tänk att det är hennes sätt att förmeddla att hon oå något sätt inte förstår. barn m AS är också mkt kravkänsliga, så man måste anpassa kraven, och belöna ”rätt” beteende. Barnhabiliteirngen hjälper till m sådant här.

Moderator: Nu avslutar vi chatten! Tack Linda och Ylva för era råd, och tack för alla frågor. Vi tar med oss det stora behovet till framtida planeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet