Foto: SVT

Hätsk valduell om försvarets skjutningar i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

1 000 skott – så många provskjuter Försvarsmakten årligen i Vätterns vatten. Nu vill man ha ett nytt utökat tillstånd till 69 000 skott. Men sjön är en viktig dricksvattentäkt för flera kommuner längs sjön och protesterna mot försvaret är omfattande – inte minst bland politikerna.

Sverigedemokraterna i Motala anser dock att skjutningarna är ofarliga.

– Jag är inte orolig för miljön. Försvarsmakten står för 0,7 % av metallerna som släpps ut i Vättern. Vi står för en upprustning och då måste vi också få utveckla våra vapen. Det är nästan viktigare att vi har bra vapen för det är våra barn som ska skjuta med de här vapnen och då måste vapnen vara säkra. Kan vi inte garantera att de är säkra då kommer de att självdö av våra egna vapen, säger Marcus Lejonqvist (SD), ordförande för Sverigedemokraterna i Motala.

Val 2018 – #dinröst

– Försvarsmakten själva talar om att det här är ett problem. Så som det ser ut utanför Karlsborg är det ett jättestort problem. Här säger försvaret att ett förbud måste fortsätta, att man inte får bada, att man inte får fiska. Att man helt enkelt inte får vara i området för att det finns så fruktansvärt mycket skit. Det kan man inte säga är okej, säger Frida Edholm, oppositionsrådet i Vadstena från partiet Konsensus.

Se hela valduellen i videon här ovanför.

Förtydliga gällande skjutningar från FMV:

Skjutningarna i Vättern utförs av flera aktörer. Bland andra Pansarregementet i Karlsborg, Försvarets materielverk och flygvapnet. För FMV:s del provar man materiel och provskjuter granater och ammunition åt försvarsmakten.

Försvarsmakten med flygvapnet skjuter mot mål i Vättern med automateld från exempelvis Jas. Det är den skjutningen som man vill utöka från 1000 skott till 69000 skott. Det är alltså inte sprängning av granater som ingår i dessa skjutningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet