Bilfirman är ansvarig för ursprungliga fel hos bilen, enligt konsumentköplagen. Foto: Leo Sellén/TT

Det gäller när du köper begagnad bil

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentköplagen säger att bilfirman är ansvarig för ursprungliga fel hos bilen.

Med ursprungliga fel menas fel som fanns där när konsumenten köpte bilen, men som han eller hon inte blev informerad om. Detta enligt Gustav Sandgren, vägledare på Hallå konsument.

LÄS MER: Bilmotorn rasade tre mil efter köpet

Är felet på motorn ursprungligt så har alltså bilhandlaren ansvaret. Huvudregeln är då att bilfirman har rätt att laga felet på bilen. Det är bara om felet är av väsentlig betydelse för konsumenten som han eller hon kan ha rätt att häva köpet omedelbart.

Bilfirman måste dock åtgärda felet inom skälig tid och konsumenten bör ha rätt till en lånebil under tiden. Erbjuds ingen lånebil kan konsumenten kräva ersättning för exempelvis kostnader för att åka med kollektivtrafik eller att hyra en bil av en annan aktör.

Skulle bilfirman inte kunna laga felet inom skälig tid, eller om felet skulle återkomma flera gånger, så kan konsumenten ha rätt att häva bilköpet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.