Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”SBB hade inte något kyskhetsbälte som satte hejd på frestelsen att ta nästa kliv i bostadskarriären”, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén. Foto: SVT

”Det gör ont när räntebubblor spricker”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Även när det var billigt att låna använde bankerna kalkylräntor på 6 procent för att testa att bolånekunderna skulle klara av bistrare tider. Ett par av de största svenska fastighetsbolagen hade mått bra av ett sådant kyskhetsbälte, skriver SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Silicon Valley Bank är det internationellt mest kända exemplet på företagshaveri som beror på att man gjort placeringar utifrån tron på evigt låga räntor. Fastighetsbolagen SBB och Heimstaden är två aktuella exempel på hur snabbt stigande räntor skördar offer på hemmaplan.

SBB är småspararfavoriten som var en framgångssaga för grundaren Ilija Batljan, som gick från storsosse i Nynäshamn till superentreprenör på fastighetsmarknaden. På blott sju år växte SBB från sin första kåk till ett imperium av fastigheter värda 160 miljarder på toppen.

Köpte mer och mer

Och hur växer man snabbt inom fastigheter? Genom förvärv. Man köper mer och mer. Med lånade pengar. Det fungerar bra på en stigande marknad då värderingarna stiger så man kan låna ännu mer. Precis som privatpersoner kunnat göra bostadskarriär under lågränte-epoken, fast i en mycket större skala.

Tills man lånar så mycket för att köpa på sig mer att man sedan inte klarar av en räntechock och ens kreditbetyg halkar ned till skräpstatus. Såsom i fallet SBB, vars aktie är ned över 70 procent sedan årsskiftet och nu tvingas sätta upp ”Till salu”-skylten framför kåken för att ta sig ur skuldfällan.

Heimstaden är nästa kandidat

Heimstaden är nästa kandidat för ”Lyxfällan”. Eller kanske snarare ”Biggest Loser”? Där har man också köpt på sig så mycket med lånade pengar att man nu akut behöver slimma kostymen. 

Sälja delar av sitt bestånd för att få råd med räntorna är ett sunt sätt att möta verkligheten. SBB har börjat banta sin balansräkning på det sättet. Eller så kan man göra som Heimstaden: försöka skicka räkningen vidare.

Nu ber man sina hyresgäster att stå för spekulationsnotan. Kravet på höjd hyra motiveras med att ”givet den negativa ränteutvecklingen behöver bolaget agera”. Det är inte lite fräckt att be hyresgästerna betala för att man förköpte sig med lånade pengar, precis innan fastighetskonjunkturen vände. Kanske skulle tänkt på ränterisken tidigare?

De blir dubbla förlorare

En bostadsrättsägare som inte får ekonomin att gå ihop för att räntan höjs, vem kan den skicka räkningen vidare till? Kan hyresgästerna i Heimstaden begära sänkt hyra sedan när räntorna går ned? 

Pensionsförvaltaren Alecta, som redan tagit en förlust i Silicon Valley Bank har även tvingats skriva ned värdet på sina aktier i Heimstaden med tre miljarder. Den som hyr av Heimstaden och har pensionskapital hos Alecta är därmed dubbel förlorare på att räntorna stiger. Det gör ont när räntebubblor spricker. Inte bara för de med egna bolån. 

Och för Ilija Batljan, som även lånat för att själv kunna köpa allt fler aktier i SBB, är det också en dubbelsmäll. Särskilt när utebliven aktieutdelning inte längre kan gå till att betala räntan. Klockan klämtar för SBB och dess grundare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.