Efter omröstningen – detta händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Små teknikaliteter, en jämn mandatfördelning och förslag på förslag på förslag.

Hur blir det egentligen med mer pengar till pensionärerna och budgeten? SVT guidar dig till vad som händer nu.

Under onsdagen röstade riksdagen om vårändringsbudgeten. Varken regeringens eller oppositionens förslag gick igenom. Detta sedan regeringen inte yrkade på sin eget budget.

I stället röstade man för att oppositionens förslag skulle avslås.

Finansminister Mikael Damberg och finansutskottets ordförande Åsa Westlund har meddelat att regeringen kommer att lägga fram en extra ändringsbudget på fredag där man även kommer att inkludera det kompromissförslag om pensionerna som man kommit överens om tillsammans med MP, V och C.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har meddelat att partiet kommer att stödja regeringens extra ändringsbudget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ny omröstning i nästa vecka?

Regeringen hoppas att riksdagen kan ta ställning till den extra ändringsbudgeten i nästa vecka. Detta förutsätter dock en kortad tid för att förbereda förslaget inför beslut i riksdagen. Företrädare för oppositionen har sagt att man inte ser någon anledning att sätta käppar i hjulen för detta.

Riksdagen tar uppehåll i arbetet under sommaren, men om beredningen av den nya ändringsbudgeten av någon anledning skulle dra ut på tiden har talmannen rätt att kalla tillbaka ledamöterna för votering.

En extra ändringsbudget skulle stödjas av S, MP, V och C – alltså samma partier som kom överens om pensionskompromissen.

För att budgeten ska gå igenom krävs enkel majoritet. Hur det blir verkar bli upp till den politiske vilden Amineh Kakabaveh som villkorat sitt stöd för regeringens förslag. Hon vill att regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet och att mer pengar skjuts till för att motverka hedersförtryck.

Om Amineh Kakabaveh röstar för regeringens förslag så går det igenom. Om hon lägger ner sin röst blir röstställningen lika. Vad som händer då är upp till talmannen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tom Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.