Från vänster: Infrastrukturminister Anna Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist, inrikesminister Anders Ygeman. Foto: TT

Det här är ministrarna som Alliansen vill avsätta

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist – alla hänger de löst om Alliansen får säga sitt.
– Både Ygeman och Hultqvist är viktiga för Löfven medan Johansson har fått kritik för att vara en svag minister, säger SVT:s politiske reporter Mari Forssblad.

Alliansen har riktat en misstroendeförklaring mot de tre ministrarna Anna Johansson, infrastrukturminister (S), Anders Ygeman, inrikesminister (S) och Peter Hultqvist, försvarsminister (S), efter deras hantering av det som kommit att beskrivas som ”IT-skandalen”.

LÄS MER: Peter Hultqvist kände till IT-skandal

Både Anders Ygeman och Peter Hultqvist uppges ha fått information om outsourcingen av säkerhetsklassad information från Transportstyrelsen för över ett år sedan.

Kritiken som riktas mot dem handlar framförallt om att de inte fört informationen vidare. De anklagas för att inte ha stoppat den här outsourcingen i ett tidigare skede när omständigheterna blev kända för dem.

LÄS MER: Alliansen kallar Ygeman till justitieutskottet

Anna Johansson inte informerad

Den minister som ändå varit mest i blåsväder är infrastrukturminister Anna Johansson (S). Hon säger sig inte ha känt till bristerna på Transportstyrelsen alls lika länge som sina ministerkollegor Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Hon påstår att informationen först nådde hennes öron ett år senare, nämligen i januari i år.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Anna Johansson själv pekar ut sin tidigare medarbetare Erik Bromander som ansvarig till att hon hölls ovetande om affären till i januari i år. Till TT säger hon att Bromander hade information om vad som skett på Transportstyrelsen redan februari 2016. Information som aldrig nådde henne.

– Både Ygeman och Hultqvist är viktiga för Löfven medan Johansson beskrivs som en svag minister, säger SVT:s politiske reporter Mari Forssblad.

Dotter till Göteborgs ”starkeman”

Infrastrukturministern Anna Johansson är dotter till Göran Johansson, för detta kommunalråd och han var känd som Göteborgs ”starkeman”.

LÄS MER: Alliansen väcker misstroendeförklaring

Göteborg brukar beskrivas som en del av den socialdemokratiska vänstens högborgar och även Anna Johansson själv har en vänsterstämpel i partiet. I fem år var hon biträdande kommunalråd i Göteborg och det var Stefan Löfven själv som valde henne till infrastrukturminister vid valet 2014.

”Anna Johansson inte särskilt viktig”

– Hon är inte särskilt viktig för regeringen, eftersom hon inte är departementschef och därför ganska lätt att offra, säger SVT:s politiske reporter Mari Forssblad.

Betydligt besvärligare är det med försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman.

Ygeman – en av de mest populära ministrarna

Ygeman är en av de mest populära ministrarna. Även han vänsterstämplad i partiet och hans tidigare plats var i trafikutskottet. När Löfven utsåg Ygeman till minister blev många förvånade. En roll han axlat och blivit populär för. Ygeman har frekvent synts i medier och många upplever honom vara en person som ger besked i frågor om terrorhot, gränskontroller och flyktingkris.

– Han har vuxit i rollen som minister och lyckats väl och i och med flyktingkrisen så blev hans område extra hett, säger SVT:s Mari Forssblad.

”Hultqvists portfölj är enorm”

Även Peter Hultqvists portfölj är enorm och han har ett stort förtroende inom försvaret och även i den borgerliga oppositionen på grund av hans långa erfarenhet. Han vill, precis som Alliansen, stärka försvaret.

– Han är väldigt viktig för Löfven med sin långa erfarenhet, säger SVT:s politiske reporter Mari Forssblad.

Fakta

Visa

Anna Johansson

Född: 1971, i Hjällbo, Göteborg

Familj: Make och fyra barn.

Yrke: Infrastrukturminister och socialdemokrat

Tidigare befattningar: Ledamot kommunfullmäktige Göteborg, ordförande för stadsdelsnämnden i Bergsjön, biträdande kommunalråd i Göteborg.

Visste du att...

Anna Johansson 2013 figurerade i medier då hon, i egenskap av styrelseordförande för det kommunala bostadsföretaget Bostadsbolaget, attesterade felaktiga kvitton för bolagets vd.

Anders Ygeman

Född: 1970, i Vantörs församling, Stockholm

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Inrikesminister och socialdemokrat

Tidigare befattningar: Riksdagsledamot sen 1996. Ordförande i miljö- och jordbruksutskottet och i trafikutskottet, samt andre vice ordförande i bostadsutskottet i början av sin karriär.

Visste du att...

Ygemans pappa var krigskorrespondent som intervjuade Moder Teresa, Indira Gandhi och Nelson Mandela.

Peter Hultqvist

Född: 1958

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Försvarsminister och socialdemokrat

Tidigare befattningar: Blev riksdagsman 2006 och utsågs 2011 till ordförande i försvarsutskottet och försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Har varit gruppledare i konstitutionsutskottet och var tidigare kommunalråd i Borlänge, där han också bor.

Visste du att...

Hultqvist arbetade som journalist i 11 år, från 1977-1988, för bland annat Dalademokraten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer