Alliansen väcker misstroendeförklaring mot tre S-ministrar Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Alliansen väcker misstroende mot tre S-statsråd

Alliansen väcker misstroende mot tre socialdemokratiska statsråd – inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist.
Från övriga partier är reaktionerna blandade. Sverigedemokraterna ställer sig bakom misstroendeförklaringen, men Vänsterpartiet gör det inte. Men det betyder ändå att det nu står helt klart att det blir en misstroendeförklaring.

SVT rapporterade · Alliansen håller pressträff

08.29
Hej och välkommen till SVT Nyheters liverapportering av Alliansens pressträff!
Politikreporter Kerstin Holm är på plats på Blasieholmen i Stockholm, där pressträffen äger rum. Med oss i studion finns reporter Marcus Nilsson.
Gå gärna in och ställ frågor redan nu!
08.45
Presskonferensen är blixtinkallad, varsel kom bara en knapp timme före utsatt tid.
08.49
Ingen pressträff är inplanerad i regeringskansliet med anledning av de senaste dagarnas händelser runt Transportstyrelsen.
– Vi har inget planerat. Vi får väl se vad alliansens nästa drag blir, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare i statsrådsberedningen, till TT.
08.52
Här kan du läsa hela vår rapportering om IT-skandalen inom Transportstyrelsen. 
08.55
SVT:s reporter Kerstin Holm, på plats vid presskonferensen, säger att det är självklart att pressträffen handlar om IT-skandalen. Alliansen har flaggat om misstroendeförklaring och sagt att de ska ge ett besked. I så fall är antagligen tre ministrar aktuella: inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson.
08.56
Alliansen är kritiska mot att Ygeman och Hultqvist haft information om misstänkta brister sedan förra året, utan att informera statsministern och infrastrukturministern.
08.57
Syftet med misstroendeförklaringen är egentligen att komma åt statsministern och ifrågasätta hans regeringsduglighet, menar Kerstin Holm.
08.58
Sverigedemokraterna har sagt att man är redo att rikta misstroendeförklaring mot statsministern själv om han inte vidtar åtgärder.
08.59
I går informerade statsminister Stefan Löfven de övriga riksdagspartiledarna om IT-skandalen på Transportstyrelsen. Efter mötet skulle allianspartierna, liksom V respektive SD, prata ihop sig för att efter det komma med nya besked om hur de ska agera, skriver TT. 
 
09.00
Alliansen har tillsammans med SD majoritet i riksdagen och kommer att få igenom en misstroendeförklaring om de vill, menar SVT:s politikreporter Kerstin Holm.

Med bara någon timmes varsel kallade Alliansen till pressträff på onsdagen. Oppositionen har riktat stark kritik mot att inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) känt till misstänkta brister under ett års tid, utan att informera statsminister Stefan Löfven (S).

TV: Det här innebär en misstroendeförklaring

Beskedet: Väcker misstroende

Efter att bland annat Moderaterna tidigare meddelat att de inte utesluter en misstroendeförklaring mot ansvariga statsråd, kom alltså beskedet under presskonferensen på onsdagsmorgonen. Och i skottgluggen står de tre socialdemokratiska ministrar som på ett eller annat sätt varit inblandade i den omtalade IT-skandalen.

Detta har hänt i IT-skandalen. Foto: SVT

– Vi i Alliansen har begärt att de ansvariga ministrarna ska komma till riksdagen och redogöra för hur regeringens handlande har sett ut i samband med den här krisen, och det har inte gett tillfredsställande svar, sa Anna Kinberg Batra (M) om beskedet.

Anna Kinberg Batra (M) meddelade på onsdagen att alliansen väcker misstroendevotum mot S-ministrarna Ygeman, Johansson och Hultqvist. Foto: TT

”Misskött sina ansvarsområden”

Den främsta orsaken till beslutet är det faktum att de tre berörda statsråden har vetat om vad som har skett på Transportstyrelsen utan att föra informationen vidare, meddelade Allianspartierna.

– Det krävs ett politiskt ansvarsutkrävande, för det som har skett är ett flerdubbelt informationshaveri i regeringen. Flera statsråd har misskött sina ansvarsområden och undvikit att föra information vidare. Det här behöver få konsekvenser här och nu, sa Centerns partiledare Annie Lööf.

Misstroendet mot infrastrukturministern Anna Johansson väcks på grund av att hon inte har haft koll på sitt eget departement, var beskedet.

LÄS MER: Så hånas Transportstyrelsen – på sin egen Facebooksida

Begär inte regeringens avgång

Under presskonferensen förtydligade Liberalernas partiledare Jan Björklund att misstroendeförklaringen endast gäller de tre berörda statsråden.

– Vi begär inte att regeringen ska avgå, sa han.

LÄS MER: Anna Kinberg Batra: ”Stora problemet är att Löfven skyller ifrån sig”

Sammanträde inom tio dagar

När en misstroendeförklaring väcks är det riksdagens uppgift att rösta om huruvida de har förtroende för de berörda statsråden eller inte. Och en sådan omröstning kan komma att ske ganska snart, enligt riksdagens talman Urban Ahlin.

Allt beror på när underskrifterna för de som begär en omröstning lämnas in till riksdagen.

– När underskrifterna kommer in kan jag kalla till sammanträde, och sammanträdet ska ske inom tio dagar. På det sammanträdet kommer yrkandet att framställas och sedan ska det bordläggas ett antal gånger och sedan ska votering ske, säger Urban Ahlin till TT.

LÄS MER: Sjöstedt (V): ”Vi överväger att KU-anmäla den tidigare regeringen”

SD: ”Stödjer naturligtvis”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till TT att de tre ministrarna bör avgå från sina tjänster.

Sverigedemokraterna kommer att stödja Alliansen i frågan.

– Vi har vid flera tillfällen försökt att lyfta misstroende mot andra ministrar under den här mandatperioden och den här gången verkar de tagit sitt förnuft till fånga. Och vi stödjer naturligtvis det, säger SD-ledaren till nyhetsbyrån.

V ställer sig inte bakom

När SVT Nyheter når Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelar han att V inte kommer att ställa sig bakom Alliansens misstroendeförklaring av de tre statsråden.

– Vi kommer inte att rösta för att ställa tre ministrar till svars. Däremot är det möjligt att vi återkommer med ett misstroendevotum mot någon ansvarig minister, säger Jonas Sjöstedt (V).

Han menar också att Alliansen försöker dölja sitt eget ansvar i frågan.

– Det är uppenbart att det Alliansen gör nu är att ta chansen att tvåla till regeringen maximalt, trots att de själva står bakom det som har inträffat genom usla privatiseringar.  

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

SVT Nyheter har sökt de tre berörda statsråden samt Miljöpartiet utan resultat.

Se hela presskonferensen när Alliansen väcker misstroendevotum mot regeringen här

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet