Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Erik Simander / TT

Sjöstedt (V): ”Vänsterpartiet KU-anmäler den tidigare regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet KU-anmäler Alliansen för att ha outsourcat Transportstyrelsens register, och kräver minister Anna Johanssons (S) avgång. Jonas Sjöstedt meddelar också att V inte kommer ställa sig bakom Alliansens misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska ministrar.

– Det är uppenbart att det Alliansen gör nu är att ta chansen att tvåla till regeringen maximalt, trots att de själva står bakom det som har inträffat genom usla privatiseringar, sa V-partiledaren strax efter Alliansens presskonferens tidigare under onsdagen.

LÄS MER: Alliansen väcker misstroende mot tre S-statsråd

KU-anmäler Alliansregeringen

Senare under dagen meddelade partiledaren via Twitter att Vänsterpartiet nu har KU-anmält den förra Alliansregeringen. Han kräver också infrastrukturminister Anna Johanssons avgång.

– Det är Anna Johansson som är ansvarig minister för Transportstyrelsen. Då är det en skyldighet att hålla sig informerad och klarar man inte det så har man inte klarat av sitt uppdrag, säger Jonas Sjöstedt.

”Vänsterpartiet KU-anmäler Alliansregeringen som outsourcade Transportstyrelsens register. Vi vill gå till botten med affären, även Alliansen måste granskas”, skriver V-ledaren på Twitter.

"V kräver att ansvarig minister Anna Johansson avgår efter skandalen i Transportstyrelsen. V kommer inte att stödja misstroende mot Ygeman eller Hultkvist", skriver Jonas Sjöstedt (V) på Twitter. Foto: Skärmdump/Twitter

”Tar i oerhört”

Sjöstedt menar att den förra regeringen delar ansvaret för IT-skandalen på Transportstyrelsen, i och med den privatiseringsvänliga politik som den borgliga alliansregeringen drev.

Och vänsterledaren efterlyser nu självkritik från Alliansen.  

– Jag tror att de tar i oerhört för att dra bort fokus från sitt eget ansvar, säger Jonas Sjöstedt.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Politiskt spel

Enligt Sjöstedt är det viktigt att ansvaret för IT-skandalen utreds, men i Ygemans och Hultqvists fall borde det ske i Konstitutionsutskottet. Att Alliansen väljer att yrka på misstroende mot även dem tror vänsterledaren handlar mer om politisk taktik.

– Man utnyttjar skandalen för att ta den politiska makten och fälla regeringen Löfven, säger Jonas Sjöstedt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet