Mårten Schultz, professor i civilrätt, tycker att det bör finnas en större respekt för grundlagen. Foto: Naina Helén Jpma/TT, Malin Hoelsted/SvD/TT

”Underminerar betydelsen av vår grundlag”

Publicerad

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna vill att svenskar som anslutit till IS ska kunna fråntas sina medborgarskap, men det är inte möjligt med dagens lagstiftning. Och processen för att kunna ändra på den är lång, berättar Mårten Schulz, professor i civilrätt.

Ett medborgarskap är en grundlagsskyddad rättighet, och för att kunna frånta det krävs därför en grundlagsändring.

– Då krävs ett beslut från riksdagen, ett mellankommande val och ett nytt beslut av efterkommande riksdag, enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Det innebär att även om ett förslag skulle läggas fram i dag kan ändringen inte göras tidigare än efter valet 2022, och eftersom lagändringar ofta träder i kraft 1 januari skulle det kunna dröja till 2023. Men det förutsätter att förslaget röstas igenom under två mandatperioder.

Komplex fråga

Mårten Schultz tycker att det saknas en respekt i hur man diskuterar en sådan lagändring.

– Det jag tycker saknas är perspektivet är att det här är enligt svensk grundlag en grundläggande svensk rättighet. Det är större än att ändra i grundlag i övrigt, säger han.

Han menar att lagen baseras på värderingar som vaskats fram för att vara en grundläggande svensk rättighet under lång tid.

– De förtjänar en särskild respekt och det tycker jag saknas. Man underminerar betydelsen av vår grundlag, säger Mårten Schultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.