Statsminister: Stefan Löfven Foto: Christine Olsson/TT

Löfven stänger dörren för återvändande IS-anslutna svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer inte att hjälpa svenska medborgare som anslutit sig till och krigat för terrorsekten IS att återvända hem. Det säger Stefan Löfven till SVT.

– Nej. Vi har varit väldigt tydliga med det, säger statsministern.

USA:s president Donald Trumps uppmanade för en vecka sedan flera europeiska länder att ta hem IS-medlemmar som tillfångatagits i Syrien och Irak.

”USA ber Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade om hjälp att ta tillbaka över 800 IS-krigare som vi har fångat i Syrien och att ställa dem inför rätta. Kalifatet är redo att falla”, skrev Trump.

Terroriströrelsen IS

Utrikesminister Margot Wallström har tidigare tvekat till att ta hem de svenska medborgarna . Nu säger statsminister Stefan Löfven att det inte är aktuellt.

– Sverige och utrikesdepartementet har sedan 2011 avrått från att resa till den regionen. De som ändå gör det ska inte räkna med någon konsulär hjälp från Sverige, säger han.

”Får göra sitt val”

Ungefär 800 personer som stridit för IS har tillfångatagits av den kurdisk-arabiska SDF-milisen. Donald Trump har varnat för att de kan komma att släppas om inte deras hemländer tar hem dem och ställer dem inför rätta.

Frankrike tar hem 150 stycken IS-krigare och Belgien efterlyser en gemensam hållning för EU. Hur ser du på det?

– Varje land får göra sitt val, säger Stefan Löfven.

Ingen lösning för barnen

Vad som ska gälla för barnen till de svenska IS-medlemmar är statsministern inte lika säker på.

– Vad gäller barnen måste man fundera lite till hur det ska ske, men jag har ingen lösning på det nu.

Stefan Löfven tycker dock inte att IS-anhängarna ska förlora sina svenska medborgarskap.

– Det strider mot internationell rätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet