SVT:s team har träffat en av de svenska IS-anhängare som efter terrororganisationens förluster överlämnat sig till kurdiska styrkor. Nu vill han få hjälp att återvända till Sverige. Foto: SVT

Fängslade svenska IS-medlemmen: ”Varför inte ta hem oss?”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s team har träffat en av de svenska IS-anhängare som efter terrororganisationens förluster överlämnat sig till kurdiska styrkor. Nu vill han få hjälp att återvända till Sverige.

– Jag levde i en sekt och jag ångrar mig, säger han.

Den svenska misstänkta IS-terroristen har varit en del av terrororganisationen sedan 2013. 2014 utropade deras ledare ett kalifat i de erövrade områdena i Syrien och Irak. Ett skräckvälde infördes och fasaväckande övergrepp begicks under IS flagg.

Halshuggningar, korsfästelser, stympningar; massmord på etniska och religiösa grupper. Parallellt har dödliga terrordåd utförts i flera europeiska städer, beordrade eller inspirerade av IS. De senaste året har kalifatet rasat.

Terroriströrelsen IS

I samband med att terrorsektens sista fästen föll för några veckor sedan flydde den svenska IS-medlemmen tillsammans med fru och barn, sedan området de befann sig i bombats av både den syriska armén och koalitionsflygplan. SVT:s team, utsänt av Korrespondenterna, blev i veckan de första svenskar som besökte den kurdiska militärbas där han sitter fängslad.

Fängslade svenska IS-medlemmen: ”Varför inte ta hem oss?” Foto: Niclas Berglund

– Det fanns ingen mat och priset var löjligt, ett kilo ris kostade hundra dollar. En hel del barn dog av svält, berättar IS-medlemmen. 

Du levde där så länge innan du försökte ta dig ut? Jag kan inte tolka dig på annat sätt än att du trivdes och gillade det?

– Man levde familjeliv. Du hade dina barn och din fru. Du tog dem till parken.  

Och på vägen i Raqqa ser du avhuggna huvuden på spett? 

– Det har kanske hänt någon gång. Men det är inte så att jag sett huvuden på spett varje gång jag gått förbi rondellen.  

Men du har sett det? Annars har du inte varit i Raqqa, det har alla som varit där berättat.  

– Ja, jag kan ha sett det, självklart.

Har du dödat någon eller deltagit i strider för IS?

– Nej, jag har varit ambulansförare och hämtade skadade soldater och civila.

Våld och mord mot civila

Rapporterna om hur IS har mördat, våldtagit och förslavat civila i Syrien och Irak är många. Även barn har introducerats i verksamheten. På bilder som IS-medlemmar själva spridit kan små barn ses posera med vapen och döda kroppar. SVT:s team visar mannen en bild från en film som visar hur ett litet barn skär halsen av en av IS fångar.

– Jag tar avstånd från sånt där.

Men du har ju inte tagit avstånd från det på många år?

– Jag gjorde inget sånt där. Det spårade ur och när man ifrågasatte fick man bortförklaringar.  

Din organisation visade ingen hänsyn för någon annan. Vad är det som gör att vi (i Sverige) ska visa dig hänsyn?

– Det är en bra fråga. Jag kan bara säga att jag var en individ i en organisation och jag stod inte för allt som den gjorde, säger han. 

Vill du säga nåt till den svenska regeringen? 

– Varför inte ta hem oss? Om någon är misstänkt så har de ett rättssystem som kan gå igenom det där. Jag levde i en sekt och jag ångrar mig, att jag levde så. Jag är beredd att ta mitt ansvar, vad det än leder till.

Mammor och barn i flyktingläger

I ett flyktingläger i norra Syrien lever barn som levt med IS och sedan flytt med sina föräldrar. Foto: Niclas Berglund

SVT:s team har också besökt ett flyktingläger i Syrien där fängslade IS-medlemmars familjer hålls inlåsta, många av dem har överlämnat sig själva. Här befinner sig också den svenska IS-anhängarens hustru och parets barn. Kvinnan berättar hur det var att leva hos IS innan hon och hennes man valde att överlämna sig till kurderna.

– Det var mycket hunger, det fanns dagar då jag inte kunde mata mina barn utan bara lägga dem att sova. Vi plockade gräs från marken och det var vad vi åt. Barn dog av hunger och det var mycket svårt.

Livet i flyktinglägret är hårt, nu vill hon hem till Sverige.

– Jag är trött på att leva i det här skitlandet, jag vill kunna vakna upp en dag i Sverige och bara lägga de här sex åren bakom mig. Bara ta dem (barnen) till parken och leka, ta dem till djurparker och simskola.

Den svenska kvinnan vi mötte i flyktinglägret Al Haul anslöt sig till terrorsekten Islamiska Staten för sex år sedan. Nu har hon överlämnat sig till kurderna. Foto: Niclas Berglund

På frågan om varför svenskarna ska ta tillbaka henne, trots att hon valde en organisation som föraktade västvärlden och skulle döda alla där, svarar hon:

– Jag tror på svenskarnas ödmjukhet, jag tror på svenskarnas rättvisa och jag vet att svenska människor tror på en andra chans.

Men din organisation förlät inte någon, din organisation tog ju människor och sköt ihjäl dem.

– De gjorde det, men jag har inte gjort det.

Men du var med dem.

– Jag har inte signerat ett papper på att jag var med dem.

Niclas Berglund och Sanna Klinghoffer, SVT:s team i Syrien. Foto: SVT

Korrespondenterna läggs ut på SVT Play lördag den 23 mars och sänds i SVT2 den 26 mars, klockan 20.00.

Därför intervjuar SVT misstänkta IS-terrorister

Svenska medborgare i IS

  • Säkerhetspolisen uppskattar att cirka 300 svenska medborgare rest till Syrien för att ansluta sig till IS.
  • Omkring hälften av dem har på egen hand återvänt. 2017 var bedömningen av cirka 50 dödats och att cirka 100 var kvar i konflikten.
  • Sverige kan inte neka den som har ett svenskt medborgarskap att återvända, men har inte heller någon skyldighet att ge konsulär hjälp till svenska medborgare utomlands.
  • Den som återvänder på egen hand blir kontaktad av Säpo. Om det finns misstanke om brott inleds en förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet