Foto: SVT

”Det behövs en folkrättstribunal”

Uppdaterad
Publicerad

IS-anhängare bör prövas och straffas för sina brott i en internationell folkrättstribunal, anser terrorexperten Hans Brun. – Ett europeiskt samarbete ger en annan tyngd, säger han till SVT.

– Det är sällan Donald Trump kläcker ur sig vettiga saker, men han har en poäng. De här IS-medlemmarna är europeiska medborgare och Europa har ett ansvar, både juridiskt och moraliskt. Det är upp till de europeiska länderna att se till att de lagförs och straffas för sina brott, säger Hans Brun, analytiker på Försvarshögskolan. 

Men han tycker inte nödvändigtvis att prövningen ska ske i Sverige.  

– Vi behöver ta initiativ och förbereda en folkrättstribunal enligt de principer man använt för krigsförbrytelser sedan Nürnbergrättegångarna. Man har gjort det på Balkan och efter Rwanda. Det finns ett bra och pålitligt system.  

Ett litet land som Sverige har svårt att utreda krigsförbrytelser, tror han. Det beror bland annat på att man behöver göra utredningar på plats, ha tillgång till underrättelseinformation och det finns ett fåtal åklagare med erfarenheter av krigsbrott.  

– Ett europeiskt samarbete ger en helt annan tyngd, säger Hans Brun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet