”Rättvisa måste i det här fallet väga tyngre än nationell säkerhet”, konstaterar Court of Appeal. Beslutet innebär att Shamima Begum får komma till Storbritannien för att få sin sak prövad. Foto: Sky News

Storbritannien drar tillbaka IS-tonåringens medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga brittiskan Shamima som anslöt sig till IS för fyra år sedan, får sitt medborgarskap upphävt av Storbritannien. Det rapporterar The Guardian.

– Familjen är väldigt besviken, säger advokaten enligt The Guardian.

Tillsammans med två av sina vänner rymde den brittiska tonåringen Shamima till Syrien och terrorgruppen IS. I dag befinner hon sig i ett syriskt flyktingläger. I en intervju med brittiska Sky News sa hon tidigare i veckan att hon vill tillbaka till Storbritannien.

– Jag tycker att många borde ha sympati gentemot mig med tanke på allt jag har varit med om, säger hon i intervjun med Sky News.

Terroriströrelsen IS

Nu meddelar Storbritanniens inrikesministerium att man upphäver Shamimas medborgarksap.

Familjens advokat Tasnime Akunjee säger att familjen är väldigt besviken över beslutet, och att man överväger att använda alla lagliga medel för att bestrida beslutet, skriver The Guardian.

”Kan inte göra folk statslösa”

Inrikesminister Sajid Javid har varnat att han ”inte kommer att tveka” inför att hindra britter som anslutit sig till IS från att återvända, medan justitieminister David Gauke tar en något annat ton.

– Vi kan inte göra folk statslösa, säger han till Sky.

Brittisk underrättelsetjänst har varnat att IS-återvändare är ”potentiellt mycket farliga” med tanke på deras ideologiska idéer, erfarenheter med den terrorstämplade gruppen och de kontakter de kan ha byggt upp på plats.

Lämnade IS för sin nyfödde

Shamima har precis fött sitt tredje barn, de två äldre dog i Syrien till följd av sjukdom, och hon säger att det är för den nyfödda sonens skull som hon lämnade IS. Trots att hon reste för att ansluta sig till världens kanske mest avskydda terrorgrupp så säger hon att utomstående bör visa medkänsla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet