Det är dags för Europa att ta ansvar, menar Trump. Foto: TT/Twitter

Trumps vädjan till Europa: Ta tillbaka 800 IS-krigare

Publicerad

USA:s president Donald Trump uppmanar Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade att ställa 800 IS-krigare inför rätta. Annars kan de komma att släppas, varnar presidenten. 

Donald Trump skriver på Twitter att USA har frihetsberövat terroristerna i Syrien, och att de kan komma att släppas om inte Europa hjälper till. 

”USA ber Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade om hjälp att ta tillbaka över 800 IS-krigare som vi har fångat i Syrien och att ställa dem inför rätta. Kalifatet är redo att falla”, skriver presidenten. 

De tillfångatagna IS-krigarna tros ha haft siktet inställt på Europa, och därför är det inte mer än rätt att de europeiska länderna hjälper till, menar Trump. 

”Det är dags för andra att öka ansträngningarna och göra jobbet som de är så kapabla att göra. Vi drar oss tillbaka efter att kalifatet till 100 procent besegrats”, skriver han på Twitter.

Foto: Twitter.

Under lördagen kom rapporter från Syriska människorättsobservatoriet, SOHR, om att de sista IS-styrkorna kring byn Baghouz, vid gränsen mellan Syrien och Irak, har kapitulerat. Nu återstår endast ett fåtal terrorister som gömmer sig i tunnlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.