Soldater i syriska, kurdiskt ledda SDF-styrkan vid en begravning i nordöstra Syrien. Foto: TT/AFP

Offensiv mot IS ”sista ficka” i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Väststödda styrkor har inlett en offensiv mot den sista byn i norra Syrien som fortfarande kontrolleras av terroristgruppen Islamiska staten (IS), uppger den kurdiskt ledda SDF-milisen själv.

”Efter att ha räddat mer än 20 000 civila från IS-kontrollerade områden och försäkrat oss om deras säkerhet i närliggande läger, så har SDF börjat röra sig mot den sista byn kvar under jihaisternas kontroll i norra Syrien”, skriver SDF-talesmannen Mustafa Bali på Twitter.

”Byn Baghuz, som är den enda kvarvarande IS-fickan, kommer snart att vara säkrad.”

Baghuz är beläget i Syriens östliga provins Deir al-Zor.

SDF har fått stöd av västländer, bland annat USA och den USA-ledda koalitionen mot IS.

USA:s president Donald Trump framhöll förra veckan att IS kommer att ha förlorat hela sitt territorium i Irak och Syrien inom nästa vecka. SDF inledde sin bredare slutoffensiv i september i fjol, för att beröva jihadistgruppen dess sista områden i landet.

IS, tidigare al-Qaidas irakiska gren, har under det syriska inbördeskriget expanderat in i Syrien från Irak. Efter en blixtoffensiv 2014 tog den kontroll över omfattande territorier i båda länder och har sedan knutit en lång rad islamistiska extremistgrupper till sig, runtom i världen. Detta samtidigt som den uppmanat till internationella terrordåd utanför områden under dess kontroll.

Sedan dess har IS förlorat nästan hela sitt territorium, men experter betonar att det inte betyder att terrorgruppen är besegrad utan att den kan fortsätta sina attacker både genom gerillakrig och attentat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer