Foto: Alex Brandon/TT

Trump: Soldater i Irak ska hålla koll på Iran

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump planerar att behålla trupper i Irak för att övervaka och sätta press på Iran. Detta samtidigt som den amerikanska militären ska dra tillbaka soldater från Syrien och Afghanistan. Det rapporterar The New York Times.

– Jag vill kunna hålla koll på Iran. Vi kommer att fortsätta att kolla och vi kommer att fortsätta att se och om det är något problem, om någon försöker skapa kärnvapen och andra saker, kommer vi veta det före att de gör det, sa Donald Trump i en intervju på kanalen CBS på söndagen.

Donald Trumps uttalande kommer samtidigt som att USA de senaste veckorna i det tysta förhandlat med Irak för att få tillåtelse att flytta hundratals soldater från i Syrien till Irak, för att där bekämpa terrororganisationen Islamiska staten.

USA vill behålla pressen på terrorgruppen samtidigt som landet planerar att dra tillbaka sina trupper från Syrien och Afghanistan.

”Öka oppositionen mot USA”

Nu oroar sig amerikanska diplomater och armékällor för att Donald Trumps kommentar om att övervaka Iran kan äventyra de känsliga samtalen som pågår med Irak. Om samtalen bryter ihop skulle de innebära att USA:s möjligheter att slå ner IS-attacker försvagas.

Den irakiska parlamentsledamoten Jawad al-Musawi säger att fler amerikanska trupper i Irak skulle öka oppositionen mot USA.

– Det finns en misstro mot amerikanska regeringen – även om de säger att de kommer för att skydda oss mot IS – är den verkliga anledningen till att de kommer hit att de vill slå till mot Iran.

Ledamöter vill begränsa USA:s rörlighet

The New York Times rapporterar att delar av det irakiska parlamentet nu vill begränsa USA:s militära aktiviteter i landet genom att hindra amerikanska soldater från att röra sig helt fritt.

Den shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr med starka kopplingar till Iran anses vara en av de personer som samlar ledamöter som är kritiska mot USA:s planer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer