Irans president Hassan Rouhani varnar för att USA:s sanktioner mot landet kan leda till diverse katastrofer. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Iran: Sanktionerna kan leda till ”syndafloder” av droger och attacker

Uppdaterad
Publicerad

Irans president Hassan Rouhani ser framför sig en ”syndaflod” av droger, flyktingar och attacker mot väst om USA:s sanktioner försvagar den iranska förmågan att hålla emot. Det sa presidenten i samband med ett anti-terroristmöte i Teheran på lördagen.

I ett tv-tal sade han att Iran spenderar motsvarande över 7 miljarder kronor om året på att bekämpa droger, vilket gagnar omvärlden.

– Tänk på vilka katastrof det skulle bli om dammen brister, sade Irans president Hassan Rouhani.

Uttalandet kom i samband med en anti-terroristkonferens i Teheran där representanter från Afghanistan, Pakistan, Turkiet, Kina och Ryssland närvarade. Rouhani sade bland annat att en bojkott av Iran undergräver landets möjligheter att bekämpa droghandeln och terrorism, enligt nyhetsbyrån Tasnim, rapporterar CNN.

Införde sanktioner på nytt

I november i år återinförde USA sanktioner mot Iran som tidigare lättats i enlighet med kärnkraftsavtalet länderna emellan. När president Donald Trump beslutade att USA skulle dra sig ur avtalet lade han till 700 iranska mål på sanktionslistan, varav 50 var finansiella institutioner.    

Iran står för två tredjedelar av världens opiumbeslag samt en fjärdedel av världens heroin- och morfinbeslag, enligt data från 2012 i en FN-rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.