Gamla Aleppo är klassat som världsarv, och de flera kilometer långa labyrintartade marknadsgångarna pryddes en gång av stenvalv och snidade träfasader. Här fanns Syriens kommersiella hjärta. I Aleppo korsades flera viktiga historiska handelsvägar och platsen har varit ett handelscentrum sedan årtusenden. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Återuppbyggnaden har börjat i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

I Aleppos historiska kvarter gick frontlinjen i ett av Syrienkrigets blodigaste slag. Nu återvänder livet hit, och återuppbyggnaden har börjat. Samtidigt ifrågasätts vapenvilan i närliggande Idlib alltmer.

Det metalliska ljudet av järn som slår mot sten är öronbedövande, och luften är tjock och vit av byggdamm. Runt om oss arbetar ett trettiotal män med gula västar och hjälmar intensivt.

Här i de vindlande gränderna på en av världens äldsta marknader stod hårda strider för två år sedan. Nu vittnar de utbrända butikerna om de intensiva strider som utkämpats här. Syriens inbördeskrig är inte över. Men återuppbyggnaden har börjat.

Syrienkriget

”Grät när jag kom hit”

– Jag är lycklig att få vara med och bygga upp Aleppo, säger Ingenjören Lulua Charbotli. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Ingenjören Lulua Charbotli säger att hon blev chockad den första gången hon besökte Aleppos gamla marknad efter striderna. Förstörelsen är nästintill ofattbar och stora kulturhistoriska värden har lagts i ruiner.

– Jag grät när jag kom hit. Jag mindes myllret av människor och nu är det så öde. Men jag är lycklig att få vara med och bygga upp Aleppo. Det här är ett litet steg men det är ett sätt att återföra livet till staden, säger hon.

Projektet går ut på att rusta upp en hundra meter lång sträcka av marknadsplatsen så att det går att få en känsla av hur stadsdelen en gång såg ut. Samtidigt har en del av marknadens butiksägare återvänt och öppnat sina butiker.

Kriget är inte över

Arkitekten Basel Shohima tar oss med upp på marknadens tak. Härifrån kan vi se ut över Aleppo och han pekar ut stadens citadell och den berömda Ummayad-mosken som skadades allvarligt i striderna.

När vi står där på taket hör vi då och då ett dovt muller från stadens utkanter. Ljudet är en påminnelse om att kriget inte är över.

I västra Aleppo pågår fortfarande strider mot Turkiet-stödda rebeller. En skör vapenvila råder i den närliggande Idlibprovinsen som kontrolleras av jihadister. Under de dagar vi är i Aleppo bryts vapenvilan i Idlib upprepade gånger.

Arkitekten Basel Shohima visar stadens citadell och den berömda Ummayad-mosken från marknadens tak. Foto: Pernilla Edholm/SVT

– I sju års tid har vi hört detta. Vi brukade ha detta inne i våra hus. Nu är det längre bort, säger Basel Shohima.

Ingenjören Lulua Charbotli har familjemedlemmar i Idlib och hon säger att hon är där i sina tankar.

– Jag är väldigt orolig eftersom de lever som i en djungel där. Det finns ingen säkerhet och när som helst kan en katastrof inträffa, säger hon.

”Hoppet står till det lilla”

Att bygga upp det som en gång var Syriens ekonomiska centrum och största stad i större skala ligger i framtiden. Just nu står hoppet till det som kan göras i det lilla, säger hon.

– Återuppbyggnaden uppmuntrar butiksägarna att öppna sina butiker och de påverkar också andra marknader att öppna, säger Lulua Charbotli. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet