Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan användandet av redlinepåsar bli olagligt med skärpta narkotikalagar? SVT:s reporter listar tre exempel som kan komma att bli en verklighet inom en snar framtid. Foto: Nicky Jangali, SVT/TT

Det här kan bli olagligt när narkotikalagar skärps

Uppdaterad
Publicerad

Har du skaffat en digitalvåg och redlinepåsar? Eller laddat ned en krypterad app? Då skulle du kunna vara i riskzonen för de skärpta narkotikalagarna som regeringen vill införa.

Samtidigt går flera andra länder åt motsatt håll och mjukar upp lagstiftningen.

Redan i dag är det olagligt att använda eller inneha förbjudna droger, till exempel cannabis, för eget bruk. Straffet brukar bli böter.

Men regeringen föreslår att även förberedelse och försök till ringa narkotikabrott bli olagligt, vilket skulle göra långt fler handlingar straffbara. Vad som i slutändan kommer att bedömas som brott är ännu oklart – i slutändan blir det upp till domstolarna att dra gränsen.

”Kommer garanterat slå mot fler”

Albin Stenström är doktorand i kriminologi vid Stockholms universitet och studerar polisens arbete mot narkotika. Han är skeptiskt till att polisen kommer ha tid att utreda alla nya brott som tillkommer med lagändringen, men ser ändå risker.

– Det kommer garanterat att slå mot betydligt fler grupper än kriminella nätverk. Det har potential att bli väldigt omfattande, säger han.

Utöver den utökade kriminaliseringen ska sex månaders fängelse bli ministraff för i princip all narkotikaförsäljning. Även i det fallet riskerar det att träffa andra grupper än gängkriminella, menar Stenström.

– En 19-årig tjej som säljer en ecstasy till sin kompis på krogen kan också bli föremål för sex månader i fängelse, säger han.

Sverige sticker ut

Samtidigt som Sverige stramar åt har flera andra europeiska länder gått mot avkriminalisering eller legalisering av fler droger, till exempel Tyskland. Även Norge, som tidigare haft en mycket restriktiv narkotikapolitik, har närmat sig en avkriminalisering av eget bruk.

– De senast 20 åren har allt fler länder övergett idén om att straffa bort narkotikaproblemet och i stället gått över till en mer skademinimerande politik, säger Albin Stenström.

Riksdagen röstar om förslagen 3 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.