Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte MC-gäng men MC-ordonnanser” – hör om tre frivilliga organisationer som hjälper till vid krig. Foto: SVT

Det kan frivilliga försvarsorganisationer göra vid krig

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 18 frivilliga försvarsorganisationer i Sverige som är beredda att stötta upp vid krig. Och de kan göra vitt skilda uppgifter, allt från att leverera information genom svår terräng till att sköta administrativt arbete.  
– Vi går på vårt uppdrag och sköter det som vi blir tillsagda att göra. Både i det militära försvaret i hemvärnet, men också statliga myndigheter och länsstyrelser, säger Carina Wiro, nationell samordnare för Krisberedskap civilförsvarsförbundet.

All den samhällsviktiga verksamhet som ska bedrivas i Sverige i händelse av krig benämns som totalförsvaret. Det består av både militärt försvar och civilt försvar.

Det civila försvaret omfattar hela samhället och handlar om mer än att försvara svenskt territorium. Det kan handla om hälso- och sjukvård eller att säkra livsmedelsförsörjningen. Civilförsvaret bedrivs av en rad olika aktörer, så som regioner, kommuner och frivilliga organisationer.

Utspridda runt om i landet finns 18 sådana organisationer. Frivilliga motorcykelkårernas riksförbund och Lottakåren är två exempel.

– Vi ska vara ett stöd i att hjälpa civilbefolkningen så att den klarar sig så skadefritt som möjligt, säger Carina Wiro, nationell samordnare för Krisberedskap civilförsvarsförbundet.

Krav på civilförsvaret för Nato-medlemskap

I dag saknas det ett civilt försvar likt det som fanns under och efter kalla kriget. Vissa resurser, exempelvis ett livsmedelslager, avvecklades helt. Men om Sverige vill bli medlem i Nato så måste vissa beredskapskrav uppfyllas.

Sverige måste kunna säkra att det finns mat och dricksvatten, fungerande kommunikationer och transporter, hantera stora mängder skadade och döda, och kunna utrymma städer. Och där kan civilförsvaret spela en viktig roll.

Se hela avsnittet av Samhällskollaps på onsdag klockan 21:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer