Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thom Thavenius har arbetat inom både Säpo och Försvarsmakten i olika roller och ser allvarligt på de uppgifter som de misstänkta spionerna kan ha tagit del av. Foto: SVT

Säkerhetsexperten: Kan ha raserat åratal av underrättelsearbete

Uppdaterad
Publicerad

Den information som de två spionåtalade bröderna haft tillgång till skulle i orätta händer kunna orsaka stor skada för både underrättelseverksamheten i Sverige och de länder vi samarbetar med. Det säger en expert till SVT Nyheter.

Thom Thavenius, stf säkerhetschef på SVT, har själv arbetat inom både Säpo och Försvarsmakten. Han befarar att den information som de två bröderna misstänks ha sålt till den ryska underrättelsetjänsten kan ha raserat åratal av underrättelsearbete.

– Om rysk militär underrättelsetjänst har haft tillgång till kunskapsläget inom svenskt kontraspionage när det gäller exempelvis kartläggning om GRU:s (ryska underrättelsetjänsten) verksamhet i Europa så kan det sätta tillbaka arbetet flera år.

Hör mer om vilka skador spioneriet kan ha orsakat i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.