Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick det till när polisen slog till mot de misstänkta spionbröderna Foto: SVT/Polisens förundersökning

Så gick det till när polisen slog till mot de misstänkta spionbröderna i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I utredningen mot de båda bröderna som misstänks för grovt spioneri har flertalet husrannsakningar gjorts i Uppsala. Bland annat på den myndighet där den äldre brodern jobbade.

Det framgår av polisutredningen som blev delvis offentlig i samband med att åtal väcktes under fredagen.

Det var strax efter klockan sju på morgonen den 20 september 2021 som den äldre brodern stoppades i en bil och greps. Vad som föranledde gripandet och hur misstankarna uppkommit vill åklagarna som väckt åtal inte gå in på.

Men samma dag följde spanare från Säkerhetspolisen, Säpo, den yngre brodern – och gjorde ett intressant fynd, mer om det i videon ovan.

Granne berättar

Efter gripandet av den äldre brodern gjordes även husrannsakan i bostäder i Uppsala som disponerades av bröderna.

– Det var ett stort antal mörka polisfordon här den eftermiddagen och jag blev kontaktad då polisen hade frågor angående soprummet, säger en granne som också företräder en bostadsrättsförening i Uppsala.

Även på den äldre broderns arbetsplats, en myndighet i Uppsala, gjordes tillslag. I ett låst skåp på arbetet fanns flera saker som togs i beslag, bland annat dator, USB-minnen, och telefon. SVT Nyheter Uppsala har sökt myndigheten, som inte velat kommentera åtalet mot mannen.

Känsliga dokument

I den äldre mannens bostad togs bland annat en bärbar dator i beslag. I den ska mannen, enligt åtalet, ha ”efter sin anställning vid Försvarsmakten hanterat mycket känsliga dokument”.

Säpo har även innan gripandet flera gånger kontrollerat innehållet i den äldre broderns bankfack i Uppsala.

På morgonen den 16 november 2021 greps den yngre brodern, som även han är Uppsalabo.

Båda männen nekar till brott. Så här kommenterar den äldre broderns advokat sin klients inställning:

”Det tillbakavisas med bestämdhet att något felaktigt eller brottsligt skulle ha skett, han har genomgående efter bästa förmåga försökt lösa svåra uppgifter på bästa tänkbara sätt”, skriver Anton Strand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet