Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Henrik Häggström sticker fallet ut.

Experten om säkerhetskontrollerna: Någonstans har det gått fel

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta spionaget är av samma kaliber som Stig Bergling-affären på 1970-talet. Det menar Henrik Häggström, senior analytiker på Försvarshögskolan.

– Det är att betrakta som något utav det värre som vi har sett, säger han.

De två brödernas misstänkta spionarbete för den ryska underrättelsetjänsten ses som ännu ett angrepp mot Europas säkerhet.

– De har kunnat ta del av handlingar på olika sekretessnivå och enligt uppgift lämnat vidare det till Ryssland. Det är ett enormt stort problem för det påverkar den svenska säkerheten och hotbilden mot oss, säger Henrik Häggström, underrättelseanalytiker på Försvarshögskolan.

Enligt Henrik Häggström sticker fallet ut då de misstänkta spionerna arbetade kring Säkerhetspolisen och Must.

– Den jag kan komma att tänka på närmast är Stig Bergling, som hade samma typ av bakgrund.

”Troligen fel med säkerhetsrutiner”

Förutom att spionage inskränker rikets säkerhet misstänker Häggström att något kan ha gått snett i myndigheternas säkerhetskontroller. Om det visar sig att bröderna döms.

– Man måste se över rutiner i förhållande till säkerhetssamtal och ha en pågående dialog med sina anställda om vad som händer så att sådana här signaler fångas upp, här har man uppenbarligen misslyckats med det. Ett resonemang han för oavsett eventuellt utfall av rättegången.

Häggström säger också vidare att personers insyn i Säpo och Musts verksamhet kan försvåra möjligheten att avslöja dem.

– Är man väl bevandrad i systemen och förstår vilken typ av frågor som ställs så finns alltid möjlighet att svara felaktigt och kanske ljuga så att det verkar trovärdigt. Nu vet jag inte något om det här fallet men det är rimligt att anta att någonstans har det gått fel i det här.

Bröderna nekar till brott. En av männens försvarsadvokat säger till SVT:

– Min klient förnekar allt som läggs honom till last. Han bestrider att han skulle ha gjort något felaktigt över huvudtaget, säger försvarsadvokaten Anton Strand.

Hör Henrik Häggström om hur de misstänkta spionerna kan ha gått till väga för att inte bli upptäckta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.