– Det ställer höga krav på arrangörerna och på alla oss som besöker evenemangen, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister.

Amanda Lind (MP): ”Vi kommer inte hitta en helt logisk lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att smittspridningen ökar i delar av landet så beslöt regeringen i dag att lätta på reglerna vid publik-evenemang.

Restauranger med artister får ha fler än 50 gäster och vid kultur- och idrottsarrangemang tillåts 500 i publiken, om de sitter glest.

– Vi vet att ordningslagen har slagit lite trubbigt ibland, till exempel för restauranger. Vi behöver hitta regler som gör att vi kan ha en uthållighet på sikt, säger Amanda Lind (MP) i Aktuellt.

Förra veckan sa regeringen att det inte var läge att lätta på restriktionerna i närtid. Men de lättade reglerna ska gälla från mitten av oktober, om smittläget inte förvärras.

Många inom kulturen och idrottsvärlden välkomnar dagens beslut,  men tycker att det är lite ologiskt – att man får vara 500 personer i Friends Arena till exempel, men även 500 på ett mindre ställe.

– Vi kommer inte hitta en helt logisk lösning. Vi behöver hitta olika typer av undantag, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.