Foto: TT

”Det måste mötas med kraft”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator”, säger Anders Ygeman (S) om de senaste dygnens händelser.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är oroad över det uppskruvade tonläget i debatten och våldsamheterna i Stockholm.

”Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft. Polisen har tydligt prioriterat resurser och hanterat situationen bra, alla ska kunna känna sig trygga när man går på stan”, säger Ygeman i en skriftlig kommentar till TT.

Uttalandet kommer efter fredagskvällens händelser då ett hundratal män drabbade samman med polis och väktare. Innan våldsamheterna utbröt delade maskerade personer ut flygblad som uppmanade till att ge ensamkommande flyktingbarn ”straffen de förtjänar”.

På lördagen samlade ”Folkets demonstration” ett hundratal deltagare, som bland annat krävde extra val och en ”regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare”. Ungefär en halvtimme efter demonstrationen greps tre personer för misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.