Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S) blir huvudpersoner i det dramatiska efterspel som nu följer efter valet Foto: TT

Jämnt mellan rödgröna och Alliansen – M näst störst

Uppdaterad
Publicerad

Med några få distrikt kvar att räkna är det nästan helt jämnt mellan de rödgröna och Alliansen, visar det preliminära valresultatet. Moderaterna förblir det näst största partiet och Miljöpartiet klarar spärren med liten marginal.

Enligt det första valresultatet får de rödgröna ett mandat mer än Alliansen – 144 mot Alliansens 143. Skillnaden mellan de båda blocken är 0,3 procentenheter till de rödgrönas fördel. De får 40,6 procent av rösterna, medan Alliansen landar på 40,3.

6 002 av totalt 6 004 valdistrikt har nu räknats.

På Moderaternas valvaka uppmanade partiledare Ulf Kristersson statsminister Stefan Löfven (S) att avgå.

– Mitt och Alliansens besked är att den här regeringen ska avgå. Den ska pröva sitt förtroende i riksdagen, sade Kristersson.

Detta tillbakavisades av Stefan Löfven senare under kvällen. Han menar att det block som får flest mandat borde få bilda regering.

– Oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning, sa Löfven under sitt tal.

Det preliminära resultatet visar att Socialdemokraterna har backat 2,8 procentenheter till 28,4 procent. Moderaterna har backat med 3,5 procentenheter jämfört med valet 2014, till 19,8.

SD fortsatt tredje störst

Sverigedemokraterna ser ut att fortsätta vara det tredje största partiet med 17,6 procent. Partiet har gått upp med 4,7 procentenheter jämfört med 2014. Sverigedemokraterna får 62 mandat i riksdagen med det resultatet.

Miljöpartiet klarar spärren med 4,3 procent av rösterna. Även Kristdemokraterna, som var uträknade enligt flera opinionsundersökningar innan valet, klarar sig över spärren med god marginal. De får 6,4 procent.

Vänsterpartiet och Centerpartiet ser en kraftig uppgång och får 7,9 procent respektive 8,6 procent av rösterna. Liberalerna får 5,5 procent.

Valdeltagandet i år ser ut att hamna på 84,4 procent. 2014 var valdeltagandet 83,4 procent av de röstberättigade.

Rekordmånga – 38 procent – av väljarna bestämde sig under sista veckan innan valet för vad de skulle rösta på, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet