Detta gäller om du vill tillverka och sälja snus

Uppdaterad
Publicerad

Produktion, försäljning och skatter. Vad gäller egentligen om du vill tillverka snus i Sverige och kanske till och med sälja en dosa eller två? Här nedan reder SVT Nyheter ut vad lagen och myndigheterna kräver.

Produktion

Om du vill tillverka och sälja snus yrkesmässigt är det bra om du först ansöker om att bli godkänd hos Skatteverket. I dag finns det 54 stycken godkända bolag i Sverige för snus och tuggtobak.

Innan man släpper ut varan på marknaden ska den också vara registrerad som livsmedelsföretag via miljökontoret i den kommun som tillverkningen sker.

Om du ska göra snus för eget bruk behöver du inte ansöka om tillstånd eller godkännande. Så om du köpet ett snuskit från en nätbutik som säljer tobak så är det fritt fram att tillverka snus.

– Detta innebär att inget särskilt tillstånd krävs enligt tobakslagen för att få tillverka snus, däremot måste du betala skatt för produkten enligt de regler som finns i tobaksskattelagen om du ska sälja den, säger Titti Campalto, sektionschef på Skatteverket i Ludvika som ansvarar för frågor om tobaksskatt.

Anläggningen som tillverkar snuset kategoriseras som en livsmedelsanläggning.

Försäljning

Hantering av tobaksprodukter, där snus ingår, är tillåtet utan ett godkännande från Skatteverket.

– Det krävs inget särskilt tillstånd heller för butiker att sälja snus eller andra tobaksprodukter, säger Titti Campalto.

Däremot är det förbjudet att exportera snuset utanför Sveriges gränser.

Regeringen har i en proposition föreslagit att tillståndsplikt införs för att få sälja tobaksprodukter men riksdagen har ännu inte beslutat om propositionen och tillståndsplikten är inte införd.

Snus (och andra tobaksprodukter) får inte säljas till personer som är under 18 år och butikerna ansvarar för att ålderskontroller genomförs enligt kraven i tobakslagen.

Skatter

Om man prata om röktobak och cigaretter så ryms dessa inom EU:s direktiv om beskattning, men snus och tuggtobak är det bara nationell beskattning på, vilket gör att det är lite olika regler som gäller.

Däremot måste du betala skatt om du tar in tobaken till Sverige och tillverkar snus yrkesmässigt.

Är du godkänt via Skatteverket behöver du inte betala skatt förrän produkten har sålts till någon som inte är godkänd. Har du däremot inte anmält dig till myndigheten måste du betala skatt innan du har sålt produkten.

– Man är skatteskyldig i och med att man tillverkar för försäljning. Är man godkänd kan man ha varor i lager utan att betala skatt för det, säger Titti Campalto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.