Foto: TT

Detta har hänt: Tidigare kriser i MP

Uppdaterad
Publicerad

Petningen av Pernilla Stålhammar sätter punkt för en jobbig vecka för MP. Tidigare i veckan uppmanades riksdagsledamoten Stefan Nilsson att lämna partiet efter att han anklagats för sexuella trakasserier. Han lämnade sina politiska uppdrag, men nekar till anklagelserna och tänker fortsätta i riksdagen som politisk vilde.

MP:s riksdagsgrupp består av 25 personer, men kommer efter Nilssons avhopp att minskas till 24.

Förra hösten plågades partiet av en infekterad konflikt, då fyra riksdagsledamöter öppet kritiserade partiets linje i flera frågor. De fyra – Carl Schlyter, Jabar Amin, Valter Mutt och Annika Lillemets – ansåg att MP i regeringen lagt sig platt till exempel när det gäller Vattenfalls försäljning av tyska brunkolsgruvor.

Valter Mutt röstade nej till värdlandsavtalet med Nato och blev av med sitt uppdrag som utrikespolitisk talesperson. Han ersattes då av Pernilla Stålhammar.

Under en tid deltog inte de fyra kritikerna i riksdagsgruppens arbete, men sedan en tid finns de med igen.

Tidigare kriser

Våren 2016:

Bostadsminister Mehmet Kaplan tvingas avgå efter kritik om att han varit på en middag, där även turkiska högerextremister deltog.

Yasri Kahn, som nominerats till MP:s partistyrelse, vägrar att ta en kvinnlig tv-reporter i hand. Det leder till en debatt om partiets värdegrund.

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin får kritik för hur de hanterat krisen och ställer sina platser till förfogande. Det slutar med att Romson ersätts med Isabella Lövin och att Fridolin väljs om som språkrör.

Hösten 2016:

Fyra riksdagsledamöter kritiserar öppet partiets linje, till exempel värdlandsavtalet med Nato och försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsgruvor. De fråntas olika poster och bildar en egen arbetsgrupp. Numer deltar de fyra – Carl Schlyter, Jabar Amin, Valter Mutt och Annika Lillemets åter i riksdagsgruppens arbete.

November 2017:

Efter en lång konflikt tar partistyrelsen över styret av lokalavdelningen i Umeå och distriktet i Västerbotten, hemmadistrikt för en av de fyra – Jabar Amin.

Stefan Nilsson uppmanas lämna partiet i spåren av metoo och blir politisk vilde i riksdagen.

Pernilla Stålhammar petas som utrikespolitisk talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.