Pernilla Stålhammar (till vänster) petas som utrikespolitisk talesperson efter facebook-inlägget. Till höger MP:s partisekreterare Amanda Lind. Foto: Riksdagen, TT

MP petar utrikespolitisk talesperson

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en omtumlande vecka för Miljöpartiet. En riksdagsledamot har lämnat partiet i spåren av metoo och blivit vilde. Och nu petas den utrikespolitiska talespersonen efter uppmärksammade påståenden på Facebook.

– Riksdagsgruppens och partiledningens bedömning är att Pernilla Stålhammar inte kan fullfölja uppdraget, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind.

Både Miljöpartiets riksdagsgrupp och partiledningen är överens om att Pernilla Stålhammar inte kan fortsätta att vara utrikespolitisk talesperson.

– Hon har framfört felaktiga påståenden, som saknat grund och som hon nu har dragit tillbaka. Det är klart att det skadar förtroendet, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind till TT.

Kritiserat Facebook-inlägg

I inlägget på Facebook anklagade Stålhammar partikollegor för att ”dreva” mot henne, bland annat i partiets provval till riksdagslistan. Hon anklagade dem också för att ha otillbörliga kontakter med ”en viss utländsk nation”. Det borde vara en nationell säkerhetsfråga och betraktas som ett säkerhetshot, enligt henne.

Hon har därefter tagit avstånd från inlägget och partiet har kommit fram till att det inte finns några belägg för hennes påståenden.

Till dess att en ny talesperson utses tar riksdagsledamoten Emma Norén tillfälligt över uppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.