Så långt efter ligger Sverige med klimatmålet

Uppdaterad
Publicerad

Om 24 år ska Sveriges utsläpp ha minskat med 85 procent jämfört med 1990 års nivåer.

Det är Sveriges övergripande klimatmål. Men vad händer med resterande 15 procent? Och vilka utsläpp räknas? SVT reder ut.

Sveriges klimatlag klubbades i riksdagen sommaren 2017. I den står det att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045, med delmål på utsläppsminskningar var tionde år fram tills dess.

Det betyder dock att vi då fortfarande kommer få släppa ut 15 procent (cirka 10 miljoner ton koldioxid) av vad vi gör idag – men att de utsläppen ska kompenseras för med bland annat koldioxidlagring.

Klimatkrisen

Hittills har vi minskat våra utsläpp med 29% enligt Naturvårdsverket, en bit ifrån det delmål som sattes till 2020. I den minskningen ingår även verksamheter som är med i EU:s handel med utsläppsrätter.

Se mer om Sveriges klimatmål i klippet ovan.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Sveriges utsläppsmål

– År 2020 ska Sveriges utsläpp ha minskat med 40% jämfört med 1990 års nivåer. Det gäller verksamheter som inte omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter.

– År 2030 ska utsläppen ha minskat med 63% och enbart åtta procentenheter får komma från kompletterande åtgärder.

– År 2040 ska utsläppen ha minskat med 75% och enbart två procentenheter får komma från kompletterande åtgärder.

– År 2045 ska utsläppen ha minskat med 85% och övriga 15% ska kompenseras för med kompletterande åtgärder. Nu innefattas alla utsläpp i hela samhället, även de som ingår i EU:s handel med utsläppsrätter.

Källa: Sveriges miljömål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet