Mikael Stjerna tror på en ändrad bilmarknad år 2020. Foto: TT/Teknikens värld

Det här ska du tänka på när du köper ny bil

Uppdaterad
Publicerad

Den som funderar på en ny bil bör ta sina körvanor i ekvationen och försöka kasta en blick in i framtiden. Inom bara ett par år kan dagens dieselbilar ha hamnat i skottgluggen för strängare reglering och elbilar tagit en större del av marknaden.

Diesel, el eller bensin? Är du på väg att köpa en ny bil är det ett bra första steg att fundera på vad för slags behov du har i dag och hur de kommer att se ut de kommande åren, säger Mikael Stjerna, motorreporter på Teknikens värld.

Bilister som kör ett begränsat antal mil om dagen och kan ladda hemma varje kväll kan fundera på en elbil eller en laddhybrid, men för den som kör längre och vill ta med bilen på resa är bensin och diesel ett tryggare val.

– Om det ligger och väger kan man ändå vara lite försiktig och gå in för bensin.

Kör man mer än 2.000 mil per år eller har en väldigt stor bil rekommenderar Mikael Stjerna en dieselbil.

– Det är så stor skillnad i bränslekostnader att det blir tungt att välja bensinbil, det kan skilja tre-fyra deciliter per mil.

Tänk på framtiden

Men det räcker inte med att bara tänka på sina behov i dag, politiska beslut kan i en inte alltför avlägsen framtid göra att dagens bilar bestraffas och andra typer blir att föredra.

– Dieselbilar som är köpta i dag är godkända, men om man tittar framåt till år 2021-2022 kan de hamna i skottgluggen när det visar sig att de inte är så rena som man vill. I framtiden kan man kanske vilja begränsa dem, det är en risk som ska vägas mot det ekonomiska.

Inköpspris stora hindret för laddhybrid

Vill man ha med andrahandsvärdet i beräkningen när bilen ska köpas ska man försöka blicka in i elbilens framtid.

– Vi kan tänka oss att år 2020 gör stora märken fler modeller och då blir det en bättre prissättning. Då kanske det är en dålig affär att köpa en elbil i dag även om man får 60.000 i elbilspremie. Till år 2020 kan konkurrensen och produktutvecklingen ha gått så snabbt att elbilarna och priserna är mycket bättre. Om de är bättre kommer det att drabba även andrahandsvärdet på diesel- och bensinbilar.

Den som ska köpa en företagsbil bör dock nästan utan undantag hålla sig till laddhybrid eller elbil eftersom förmånsvärdet är nedsatt.

– Det höga inköpspriset är en smäll arbetsgivaren får ta. För privatpersoner är just inköpspriset det stora hindret för laddhybrider, men de har börjat komma ner i pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.