Genrebild. Foto: Vidar Ruud/TT

Diesel-rabatt till bönder splittrar blocken

Publicerad

Sveriges bönder får nära en miljard i skattesubvention på diesel till jordbruksmaskiner. Men efter sommaren splittrar frågan båda politiska blocken. Liberalerna, Miljöpartiet och vänsterpartiet vill av klimatskäl fasa ut stödet. Andra vill öka stödet för att hjälpa bönderna.

Den extrema sommaren har satt fokus både på klimatfrågan och böndernas situation. Flera partier hamnar därför på kollissionskurs när det gäller dieselskatten. Några partier vill skärpa sin klimatpolitik och därför av klimatskäl fasa ut ”subventionen till fossil energi”, som rabatten på lantbrukets dieselskatt faktiskt är.

– Utsläppen från diesel är ju en av orsakerna bakom klimateffekterna så att sänka skatten på utsläpp av diesel, kanske inte jag tycker är det lämpligaste, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till SVT.

”För böndernas skull”

Andra partier, som Moderaterna- vill öka stödet ”för böndernas skull”.

– Det är en konkurrensfråga. Svensk jordbruk är miljövänligt, om dom får sämre förutsättningar kommer vi importera mer mat, och inte ha en landsbygd som är levande, menar Ulf Kristersson.

Jordbruket har en rabatt på dieselskatten som varit 90 öre per liter. Men 2015 beslutade den rödgröna regeringen att sänka skatten och alltså öka subventionen – som en tillfällig åtgärd främst för att stötta mjölkbönderna. 2016-2018 har stödet därför varit 1:70 per liter. Det handlar om avsevärda belopp, 27 000 jordbrukare får idag i genomsnitt ca 30 000 om året i stöd idag. Kostnaden ligger på 820 miljoner i årets budget.

Olika uppfattningar om stödet

Men efter sommaren har partierna rejält olika uppfattningar om stödet. Liberalernas allianskollegor, Centerpartiet vill istället utöka stödet genom att behålla den högre subventionen i ett par år till. Moderaterna vill öka skatterabatten till 2:40 per liter. Även Kristdemokraterna vill höja stödet rejält, och Sverigedemokraterna föreslår hela 4,65 per liter i skattelättnad.

Alla partier säger idag att man vill öka stödet till svenskt jordbruk. Men båda blocken splittras alltså i synen på hur det skall ske.Socialdemokraterna vill ha en permanent stödnivå på 1:43. Jordbruksminister Sven-Erik Bucht säger till SVT att man kan få väldigt negativa effekter om man gör för stora förändringar i stöden. Men både miljöpartiet och Vänsterpartiet vill fasa ut hela skattesubventionen, lite oklart hur snabbt.

Klimatminister Isabella Lövin säger att partiet inte alls vill dra in pengar från jordbruket. 

– Vi vill inte försämra för jordbruket, men vi vill fasa ut dieselstödet och istället ge pengar till att påskynda omställningen till förnybara bränslen, säger miljöpartiets Isabella Lövin till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer