På nyårsdagen blev det dyrare att tanka eftersom producenterna måste blanda i mer biodrivmedel i den vanliga dieseln och bensinen. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Dieselpriset rusar – spränger 20-kronorsvallen

Uppdaterad
Publicerad

Med det nya året sticker priserna på bensin och diesel på macken iväg.

En liter diesel spränger nu 20-kronorsvallen, efter en höjning med över en krona.

Hos Circle K höjs priset för en liter diesel i dag med 1 krona och 20 öre, till 20:27.

För en liter bensin höjs priset med 35 öre, till 18:19.

Priserna gäller för bemannade stationer.

Orsaken är i huvudsak den ökade reduktionsplikten, det vill säga kravet på mer inblandade, förnybara bränslen i dieseln och bensinen. Förra gången reduktionsplikten ökade, i augusti förra året, steg dieselpriset med runt 75 öre litern inklusive moms.

En del av dagens höjning är en skattehöjning eftersom skatten räknas upp med konsumentpriserna. För bensinen innebär det cirka 10 öre mer per liter inklusive moms och för diesel cirka 8 öre litern inklusive moms.

En liter biodiesel, HVO100, höjs med hela 4 kronor och 30 öre till 24:12.

En förklaring till de kraftiga höjningarna är att biodrivmedel har ökat mer i pris på världsmarknaden än fossil olja.

Fakta: Reduktionsplikten

Propositionen om reduktionsplikten lades fram våren 2021. Då bedömde regeringen att varje årligt steg som tas i plikten ger ett prispåslag på 15-25 öre per liter bensin och 40-60 öre per liter diesel. Med moms ovanpå blir det ytterligare 6 till 15 öre vid pump.

Reduktionsplikten innebär att producenterna steg för steg måste öka inblandningen av förnybara drivmedel i fossil bensin och diesel. Syftet är att minska utsläppen av växthusgaser.

I augusti förra året togs det senaste steget i skärpningen av reduktionsplikten. Det innebar att priset på diesel vid pump steg cirka 75 öre per liter.

Nu blir påslaget 1 krona och 20 öre ytterligare.

Bensinpriset ökar med 35 öre per liter, ungefär lika mycket som i augusti.

Enligt regeringens beräkningar i propositionen kan plikten öka priset på diesel med upp till 5 kronor och 40 öre per liter fram till 2030. För bensin skulle ökningen bli uppemot 2 kronor och 90 öre litern. Med moms blir det 25 procent till. Men det beror på hur prisutvecklingen blir på biodrivmedel.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.