De digitala infödingarna är uppvuxna med datorer och internet. För dem är det fullständigt självklart att vara aktiv, eller närmare bestämt interaktiv, på Facebook, Twitter och andra sociala medier.
När dessa unga människor kommer till arbetsplatser med traditionella hierarkier och strukturer kan krocken mellan generationerna skapa en del problem.
Digitala infödingar ”rundar hörn” och går inte de traditionella beslutsvägarna.
-Traditionella ”gatekeepers”, grindvakter, kan bli irriterade och känna sin makt hotad, säger Erik Kruse, marknadsanalytiker på telekomjätten Ericsson.
Bättre effektivitet
Erik Kruse har djupintervjuat ett antal personer med ”avancerat” webbeteende. De flesta intervjuade är födda under senare delen av 80-talet och på 90-talet men en del ”gamlingar” födda före 1985 finns också med.
På jobbet tänker de inte köpa ”arbetssättet”. Deras inträde i företagen leder till nya sätt att hitta lösningar och större öppenhet när allt finns ”på nätet”.
-De är inte helt representativa för sina jämnåriga men definitivt för framtiden, säger han.
Enligt Erik Kruse kan företagen vinna mycket i effektivitet och sänka kostnader genom att anpassa sig till den här gruppen.
-Jag vill inte säga att det är en ödesfråga men för ett företag som lyckas använda den här gruppens kompetens finns väldigt mycket att hämta, säger Erik Kruse.
Inget tidsfördriv
För de digitala infödingarna är internet och sociala medier långt ifrån ett tidsfördriv. Det är inget som bara hör fritiden till.
Det första de gör när de sätter i gång med en arbetsuppgift är att googla, kolla på Facebook, se efter på Youtube osv.
-Det här måste företagen ta till sig. Man måste jobba mer med nätverk och projekt, säger han.
Nätverken finns både inom och utanför företagen och det utmanar de gamla makthavarna som kan känna sig överspelade, förbisprungna.
Internet har hittills oftast används för marknadsföring och varit en fråga för marknadsavdelningen. Men nu handlar det om nätverk som produktionsverktyg – på sätt och vis osynligt men effektivt.
Vd är social
De företag som redan i dag fullt ut använder sig av nätverkande är oftast unga, både vad gäller ålder på medarbetarna och själva företaget.
Men även vissa äldre företag har hakat på.
-Här på Ericsson har vi ett socialt rum öppet för alla medarbetare där man kan kommunicera direkt med högsta koncernchefen, säger Erik Kruse.
I princip kan alla omkring 80.000 Ericssonanställda ställa frågor och lämna förslag till sin vd som också svarar.
-Det skulle ha varit otänkbart tio år sedan. Då var man tvungen att gå via ett antal nivåer för att nå högsta chefen.
Inte lägga sig platt
Att företagen måste anpassa sig till den nya nätverkande generationen som inte bryr sig om traditionella arbetssätt betyder inte att de ska lägga sig platt.
Det som – åtminstone till synes – är kaotiskt kräver vissa ramar. Det gäller inte minst it-säkerheten.
Det måste till exempel finnas regler för vem som ska ha tillgång till känslig information. Alla kan trots allt inte få veta allt.
-Men det jag har sett tyder på att de inte har någon problem att acceptera sådana regler, säger Erik Kruse.
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se