Foto: TT

Trots sträng diktatur – svenskar fortsätter semestra i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar verkar älska att semestra i diktaturer. Thailand, Kuba och Förenade Arabemiraten är tre exempel på resemål som ökar stort när man tittar på svenskarnas resvanor.

Vågorna slår in mot stranden vid Kamala Beach på ön Phuket. Stranden är en favorit bland svenska turister och många av dem vi möter har varit i Thailand många gånger.

– Det är underbart här. Trevliga människor och varmt hela tiden. Fantastiskt, säger Bernt Svensson från Alingsås, som semestrar i Thailand för sextonde gången.

– Det politiska läget i Thailand spelar ingen roll för om jag kommer hit eller inte. Det har ju hänt en del nu när juntan styr men det är inget som jag märker av, säger Jonas Ljunggren från Vänersborg.

Oppositionella skräms

I maj 2014 störtades Thailands folkvalda regering och sedan dess är det en militärjunta som styr landet.

Yttrandefriheten är starkt begränsad, journalister och oppositionella skräms till tystnad. Fängelsedomarna mot dem som anses kritisera kungahuset och monarkin har blivit både fler och hårdare.

Inget av detta har dock fått svenska turister att hålla sig borta. De tre stora resebolagen Ving, Fritidsresor och Apollo säger till SVT Nyheter att de alla sett en ökning till Thailand över jul och nyår den här säsongen jämför med förra säsongen.

Resorna ökar kraftigt

Även i reseföretaget Tickets egen undersökning över svenskars resvanor ökar Thailand kraftigt den här vintern 2015/2016.

Det är faktiskt endast två länder som ökar mer än Thailand. Nämligen Kuba och Förenade Arabemiraten, även de diktaturer.

Bland annat Amnesty tycker att de svenska resebolagen borde börja informera sina resenärer om hur det står till med mänskliga rättigheter i de länder dit de säljer resor.

Som det är i dag hänvisar till exempel Ving sina resenärer till UD för den informationen.

– Just från bolagen borde man kanske få mer information. Det är nog fler resenärer än jag som tänker på de här sakerna, säger Emma Andreasson från Helsingborg, till SVT på stranden i Kamala.

”Bättre att försöka påverka”

Ingen av dem vi möter tror dock att en resebojkott skulle hjälpa den thailändska befolkningen.

– Jag tror att det skulle bli ännu värre om vi inte kom hit. Det handlar ju om lokalbefolkningens inkomster. Kan vi hjälpa till med våra kronor är det bara bra, säger Jonas Ljunggren.

– Nej, absolut ingen bojkott. Det är ju bättre vi försöker påverka militärjuntan genom att komma hit, säger Bernt Svensson.

Resebolagens ökning

  • Thailand, bokningar jul och nyår 2015/2016 jämfört med samma period 2014/2015.
  • Fritidsresor:  +34 procent
  • Apollo: +35 procent
  • Ving: +2 procent
  • Tickets egen undersökning över länder som ökar mest vintern 2015/2016
  • Kuba +113 procent
  • Förenade Arabemiraten +34 procent
  • Thailand +26 procent

Thailand

  • Exempel på fängelsedomar för kritik mot kungahuset och monarkin under 2015.
  • Mars: Thiansutham Suttijitseranee, 58 år, 25 års fängelse för fem uppdateringar på Facebook.
  • Augusti: Pongsak Sriboonpeng, 48 år, 30 års fängelse för sex uppdateringar på Facebook.
  • Augusti: Sasiwimon, 29 år, 28 års fängelse för sju uppdateringar på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.