Dina hemligheter till salu

Uppdaterad
Publicerad

När brottsligheten i länet skjuter i höjden så handlar det om en brottslighet som har sitt ursprung i nätets allra mörkaste skrymslen där allt är till salu. Dina kortuppgifter finns också till salu därute.

Polisen för en ojämn kamp mot de snabbt växande nätbedrägerierna. För tre år sedan bestod bedrägerier för fem procent av brottsligheten i Västernorrland. Idag har andelen vuxit till 15 procent.

Förra året anmäldes drygt fyratusen bedrägeribrott i länet och det rör sig nästan uteslutande om ekonomisk brottslighet på nätet. Polisen får in mängder av anmälningar om kapade identiteter, kortbedrägerier och kreditköp med stulna kortuppgifter.

Val 2018 – #dinröst

Alla kan råka illa ut

Var och en som någon gång knappat in sina uppgifter på nätet är presumtiva brottsoffer.

– Ja, så ser det tyvärr ut. Det pågår en handel med kapade kortuppgifter på darknet och det är i princip bara slumpen som avgör om du drabbas eller inte, säger Lars Andersson som är chef för polisens bedrägerienhet i norra Sverige.

– Det har gjorts undersökningar i USA som visar att privatpersoners uppgifter i allmänhet kan vara kapade både två och tre gånger och det gäller enligt vår bedömning också för Sverige, säger Andersson.

”Startkit” på nätet

På darknet finns det ”startkit” att köpa för den som planerar bedrägerier i stor eller liten skala. Det går att köpa manualer, målvakter och till och med konsultation och projektledare; allt för att kunna sätta sin plan i verket. Bedragaren kan finnas i din närhet men kan också verkställa sina planer från vart som helst i världen. Brottsupplägg och tillvägagångssätt ändras på kort varsel beroende av trender och nya tekniska möjligheter.

Polisen erkänner att man tagits på sängen av utvecklingen. Polisutredningar blir ofta tidsödande och komplicerade.

Konkurrens om resurser

Å ena sidan får polisen kritik för att det saknas poliser på gator och torg, vilket blivit en het fråga inför valet, men samtidigt ska det också byggas upp resurser för att även patrullera nätet och hindra brott där.

– Som polis i region Nord har vi tyvärr inte mycket att sätta emot. Här krävs internationellt samarbete och det byggs nu upp i snabb takt med Europol, USA och andra länders polismyndigheter. Vi är inte där ännu men på sikt kommer vi att kunna bekämpa nätbedrägerierna mer effektivt, säger Lars Andersson.

Bekämpas av 60 poliser

I polisregion Nord har balansgången mellan de olika kraven lett till att det byggs upp ett it- och bedrägeribrottscentrum som fullt utbyggt ska bestå av 60 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet