Wiwi-Anne Johansson och Amineh Kakabaveh (V). Foto: TT

Dinamarcas kritik mot V kritiseras av tidigare kollegor – men de håller med om toppstyrning

Uppdaterad
Publicerad
Rossana Dinamarca framförde, i samband med sitt avhopp från Vänsterpartiet, kraftig kritik mot partiet. Enligt henne osynliggörs och tystas andra riksdagsledamöter. En kultur som hon själv varit med och byggt upp enligt Amineh Kakabaveh (V) och Wiwi-Anne Johansson, som båda kritiserade partiet på liknande punkter i höstas.

– Jag blev lite förvånad över att hon tycker likadant. Sitter man i det verkställande utskottet i många år så tycker jag att man är en del av den kultur som nu kritiseras. Hon har ju varit en del av makten och ledningen i partiet. Men hennes upplevelse är ju hennes och det kan ju jag inte ta ifrån henne, säger Wiwi-Anne Johansson.

Johansson var riksdagsledamot i elva år men slutade i november i protest mot partiledningen. Detta på grund av att hon ansåg att det rådde toppstyrning i partiet. Hon har själv varit med om att hennes texter fått Jonas Sjöstedts signering.

– Underlag som jag skrev om frågor som rörde pensioner, sjukförsäkring och underhållsstöd t ex som rörde mitt utskott, socialförsäkringsutskottet, fick jag aldrig publicera under mitt namn utan det skulle stå i Jonas namn, säger hon och fortsätter:

– De verkar inte förstå problemet, det räcker att de är fem som tycker, tänker och pratar, sedan ska ingen annan engagera sig.

Dålig stämning

Wiwi-Anne Johansson menar att en av de som arbetat mest för de feministiska frågorna i partiet är Amineh Kakabaveh (V), riksdagsledamot. Hon blev i höstas petad från riksdagslistan och har också framfört kritik mot partiet.

Hur är stämningen i partiet nu?

– För min del har det alltid varit dåligt i riksdagsgruppen. Men jag har en annan övertygelse, jag gör mig inte till offer. Jag står upp för min ideologi och övertygelse, säger Amineh Kakabaveh (V).

Kakabaveh är också förvånad över att den kritik som Dinamarca framförde kom från just Dinamarca.

– Det som hon kritiserar har hon själv skapat. Jag blir förvånad över att hon reagerar så här när hon är en sådan som använder just härskartekniker och osynliggörande.

– Det är ett toppstyrt parti. Rosanna har bland annat varit en av dem som suttit i verkställande utskottet och valberedningen i riksdagsgruppen, hon uteslöt mig från alla uppdrag sedan 2014 för att jag kämpar för invandrade kvinnors och flickors lika rättigheter. Hon har haft all makt att förändra men medverkade i detta toppstyret både under Ohly och Sjöstedts tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer